Florens, en stad för vin och mat

Dela / gilla artikeln:

Till och med efter tolv år jag är fortfarande förstummad av Florens skönhet. Lyckligtvis vänjer man sig aldrig. En annan sak som jag verkligen tycker om med staden, eftersom jag är vinälskare, är att alla vägar från Florens leda till en vingård. Ta en väg du inte är bekant med och du kan vara säker på att vid slutet av dagen kommer du att läppja vin någonstans på landsbygden. Så jag antar att kalla Florens Toscanas vinhuvudstad är inte överdrivet.

En stad med två nivåer

Florens invaderas av miljontals turister varje år. Efter att ha bott i Florens ett tag inser man att staden har två ”nivåer”. Det första lagret är turiststråken i centrum där de stora märkena, berömda museerna och inte så äkta restaurangerna kämpa för utlänningar uppmärksamhet.

Det andra skiktet är där alla florentinare går, ”bakgatorna”. Inte alltid lätt att hitta för någon som bara besöker staden för ett par nätter.

När det gäller vin finns det många intressanta platser att besöka i Florens. Om du bara är intresserad av att dricka “nån sorts vin” bör du sluta läsa nu. Men om du är intresserad av ställen där du kan lära dig mer om den toskanska vinkulturen och där välutbildad personal kommer att guida dig igenom en vinprovning, fortsätt gärna läsa.

Guideböcker
Guideböcker, copyright BKWine Photography

De goda vinerna på de bra vinbarerna

Till exempel, den lilla vinbaren La Volpe e l’ Uva som är ett stenkast från Ponte Vecchio, den världsberömda bron. La Volpe e l’ Uva är utan tvekan en av de bästa vinbarerna i Florens.

Sitt ute på den lilla piazzan eller inne i baren och smaka äkta viner från små, högkvalitativa vingårdar. Vinerna kommer från olika delar av Italien och det är möjligt att smaka en rad olika stilar. Ingen fråga är för svår att besvara för den person som tjänstgör. Glöm inte att prova de utmärkta ostarna och salami från både Italien och från Frankrike.

Korvar på en matmarknad i Florens
Korvar på en matmarknad i Florens, copyright BKWine Photography

Bada inte. Drick vin !

En annan plats som är en av florentinarnas nya smultronställen är Rari Nantes. En restaurang och en bar med en fantastisk utsikt över floden Arno. En plats som ännu inte har upptäckts av turister.

Rari Nantes är faktiskt en simklubb, fortfarande aktiv med en liten pool intill floden där unga (och mindre unga) florentinare tar en simtur. Det var också den plats där du tidigare kunde dyka ner i floden Arno. Något som inte är möjligt längre. Utom om du är en pantegana, en av de stora råttorna som är de enda som simmar i floden idag.

För ett år sedan tog en liten grupp unga män och kvinnor över restaurangen och baren på Rari Nantes. De har gjort bra jobb med att ändra det gamla & trötta till det nya & fräscha. Platsen är perfekt, 20 minuters promenad från centrum. Nära men ändå långt för turistmassorna. Du får utmärkt mat för priset du betalar (medelhög prisnivå) och vinlistan är ett intressant val av “etiska” viner. Du hittar bara små ekologiska vingårdar som respekterar naturen. Många av vinerna är mycket måttligt prissatta.

Roddare under den berömda bron Ponte Vecchio
Roddare under den berömda bron Ponte Vecchio, copyright BKWine Photography

Full tank tack!

Om du hyr en lägenhet i Florens eller om du vill “göra som florentinarna gör” bör du gå till en liten vinbutik där de säljer vino sfuso. Vino sfuso är bordsvin som säljs direkt från tanken eller från tunnan. Till exempel den lilla butiken La Sosta dei Papi nära den lilla matmarknaden Mercato di Sant Ambrogio (också värt ett besök). Ta med din egen flaska och välja vilket vin du vill ha och fyll upp flaskan direkt från tanken.

Kul, enkelt och billigt.

På landsbygden

Du kan ta vilken väg som helst från Florens och du kommer att hamna i en vingård. Den vackraste vägen är SS222, även kallad La Chiantigiana. Den går från Florens till Siena genom Chianti Classico regionen. Landskapet du ser från fönstret är så otroligt toskanskt. Böljande kullar, cypresser och olivträd, och typiska toskanska stenhus.

Du kommer att se oräkneliga skyltar för vingårdar. Det finns mer än 300 bara i den lilla Chianti Classico regionen. Vid de större vingårdarna du kan stanna för en rundtur och en provsmakning utan att boka tid. Hos de mindre vingårdarna behöver du normalt ringa i förväg.

Flanörer på en gata i Florens
Flanörer på en gata i Florens, copyright BKWine Photography

Fråga alltid: Vad är din specialitet?

Stanna längs vägen i en (eller några) av de små medeltida byarna i Chianti-regionen. De slutar alla med ”in Chianti”: Greve in Chianti, Panzano in Chianti, Castellina in Chianti etc.

Prova en gelato eller gå till den lokala slaktarbutiken och frågar “vad är din specialitet?” Fråga alltid! Toscana är fullt av slaktare och alla har en specialitet. Även i en by med bara två invånare kommer det att finnas fyra slakterier. Som till exempel super-slaktaren Dario Cecchini i Panzano in Chianti som serverar en underbar bistecca alla fiorentina, den typiska T-bensteken från Florens.

La bistecca är ett “måste” att prova när du är i Florens. Sitt ner vid ett av de stora borden i hans restaurang och lyssna på ACDC, som han alltid spelar i köttaffären.

Bli inte förvånad om du i slutet av dagen sitter någon stans och läppjar vin när du är i Florens. Du har alltid en bra ursäkt: “Jag bara gör som florentinarna gör!”

På en liten kvartersrestaurang i Florens
På en liten kvartersrestaurang i Florens, copyright BKWine Photography

Några adresser:

La Volpe e l’ Uva

Piazza dei Rossi, 1, Florens. Tel 055 239 8132

Rari Nantes – Ristoro sull’acqua

Lungarno Ferrucci 24, Florens, tel. 055 680 596

La Sosta dei Papi

Alla Sosta dei Papi, Via Borgo La Croce, 81R, Florens, tel. 055.2341174

Solo Ciccia, slaktaren Dario Cecchini

Via Chiantigiana 5, 50022 Panzano in Chianti, Firenze, tel 055 852727

Mer insider-tips om restauranger i Florens.

Läs mer om vin och mat i Toscana pa BKWine Magazine.

Du kan hitta en lång fotoessä med bilder från Florens här.

Information om vingårdar i Chianti Classico regionen: www.chianticlassico.com.

BKWine arrangerar regelbundet vinresor till regionen Chianti och Toscana, liksom till andra delar av Italien. Ta en titt på våra reseprogram med vinresor och matresor eller på våra skräddarsydda vin- och matresor.

Res med experterna på vin och specialisten på vinresor!

 

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!