”Ett toppenarrangemang, så välkomponerat” – våra resenärer om vinresan till Piemonte

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Det är inte särskilt förvånande att folk blir entusiastiska över Piemonte: fantastiska viner, läcker mat och bedårande landskap. När det är vackert väder ser man alpernas toppar när man är i byarna i Piemonte. Det är nog så kulligt i vinlandskapet men bergen i fjärran är imponerande.

Bland kullarna i Barolo och Barbaresco är man hela tiden omgiven av vinrankor. Det odlas inte mycket annat här. Vinerna är eftersökta och exklusiva så där man kan, planterar man druvor.

Vingård i Piemonte
Vingård i Piemonte, copyright BKWine Photography

Men man ska inte försmå ”de andra” vinerna från Piemonte, t.ex. de röda från området Roero på andra sidan floden, de vita på druvan arneis, som har blivit lite av en trenddruva, eller för den delen barberavinerna. Eller den mycket lilla mousserande appellationen Alta Langa.

En vinresa till Piemonte har givetvis fokus på de stora vinerna från Barolo och Barbaresco men även de andra vinerna får vara med – det vore en skam att förbise dem – och inte minst maten. Gastronomin är viktig, som i hela Italien. Här uppe är den annorlunda jämfört med längre söder ut. Här är mer ris, den speciella, läckra råbiffen, och förstås tryffel i säsong.

I den eleganta vinkällaren hos en vinproducent i Barbaresco
I den eleganta vinkällaren hos en vinproducent i Barbaresco, copyright BKWine Photography

Här är lite kommentarer från resenärer som har varit med oss på vinresa-gourmetresa i det vackra landskapet i Piemonte:

Om vinresan i Piemonte:

Tack för de utomförträffligt goda och trevliga dagarna i Piemontes vin – och tryffeldjungel! Kort sagt, vi njöt av alla delar och trivdes i Åsas kunskapsflödande sällskap.

— I & L

Om vinresan i Piemonte:

Nyss hemkomna från en fantastisk resa i Piemonte s kommer några reflektioner. Resan var som jag skrev inledningsvis helt fantastisk. Bra upplägg, bra hotell, härliga vingårdsbesök med engagerade människor som verkligen brann för sin näring. Rikligt med viner att prova på varje gård. Fantastiska luncher som tenderade att bli lite för långa vilket gjorde hemkomsten till hotellet blev i senaste laget med tanke på att vi skulle ut och äta sedan också. Sist men inte minst det som gjorde resan till en fullpoängare var den fantastiska guiden Åsa som med sin kunskap och sitt engagemang och en härlig humor gjorde resan en dimension högre. Tack för att vi fick vara med på denna resa och det känns som att det inte är sista gången vi åker med er om hälsan står oss bi.

— SB

Vingårdar och en by med en gammal borg i Barolo
Vingårdar och en by med en gammal borg i Barolo, copyright BKWine Photography

Om vinresan i Piemonte:

Ett stort tack för de givande dagarna i Piemonte under din proffsiga ledning! Så välkomponerat program med en fin mix av små, familjära vingårdar och större, sedan länge väl etablerade egendomar. Kul också med det lite udda inslaget av grappa – för att inte tala om tema tryffel!! De härliga, välkomponerade luncherna i elegant såväl som mera rustik miljö var likaså minnesvärda inslag. Intressant information delgav Du oss också på ett lättsamt och roligt sätt om allt! Från historia, över italienska egenheter till barnmat…

Den lilla charmiga staden Asti fungerade utmärkt som bas och restaurangerna ni tipsade om där var toppen! Busstransporterna fungerade perfekt och en särskild eloge till din favoritchaufför Beppe! Ett toppenarrangemang bjöd Du och BKWine på, och våra medresenärer Monica och Leo ber särskilt att få ansluta sig till lovsången. Det blir fler vändor till Italien i din/er regi!

— Christina och Göran S

Om vinresan i Piemonte:

Allt på resan var otroligt väl organiserat från vingårdsbesök, till transporter, luncher, hotell osv.

Ännu en fantastisk resa med BKWine. Den här gången till Piemonte tillsammans med Per och Sara och vår utmärkte chaufför Antonio. Ett fantastiskt landskap med böljande kullar, morgondimma och vackra byar uppe på höjderna. Skörden var alldeles nyligen avslutad och vinfälten började skifta i färg från gula och röda toner till de fortfarande gröna nebbiolo-vinrankorna. Totalt besökte vi 8 vingårdar samt den häftiga tryffelmarknaden i Alba.

Vingårdsbesöken var väl utvalda för att representera såväl traditionalister som modernister vad gäller vinifiering av nebbiolodruvan och också olika storlek allt ifrån Fontanafreddas 7 000 000 flaskor per år till små familjeföretag med en årsproduktion kring 50 000 flaskor. Tack vare Pers och Britts stora nätverk blev vi vid flera av vingårdsbesöken omhändertagna av antingen främste vinmakaren eller en person från ägarfamiljen. Vi fick en väldigt god inblick i olika sätt att göra utmärkta viner av nebbiolo- och barbera-druvorna. I dagarna med vingårdsbesök ingick också fantastiska luncher ute på olika vingårdar.

Per Karlsson har en encyklopedisk vinkunskap, som han gärna delar med sig av på ett helt suveränt och ödmjukt sätt. Även om man tycker att man själv inte kan så mycket, så känner man sig ändå delaktig och stimulerad att försöka lära sig mer. Sara var ytterligt väl förberedd och delade frikostigt med sig av sina kunskaper om Italien och italienska viner och mat.

— Olle O

Stora gamla fat, botti, i en källare i Barolo, Piemonte
Stora gamla fat, botti, i en källare i Barolo, Piemonte, copyright BKWine Photography

Om vinresan i Piemonte:

Vill bara tacka för en fantastisk resa bland Piemontes kullar! Åsa var fantastisk som guide och blandade fakta, kultur, vin och vardag på ett strålande sätt och gav hela resan en ytterligare guldkant. Det var också roligt att ni blandade lite på producenterna från familjeföretag till de större jättarna. På det hela taget mycket nöjda resenärer i vår grupp, vi får säkerligen anledning att återkomma i framtiden.

— Johan L

Om vinresan i Piemonte:

Jätterolig resa bra ordnad – vi har lärt mycket nytt om Piemontes vin och mat. Kul att du berättade så mycket om hur det är att leva i Italien också. Rolig mix med olika typer av vingårdar och fantastiska luncher – mama Rina kommer vi inte att glömma. Roligt att prata om viner och mat på resorna mellan gårdar och luncher. Som helhet en fantastisk gourmetresa och den vita tryffeln var en ny upplevelse. Stort tack.

— Kerstin & Arne L

Här kan du läsa ännu mer omdömen om vad våra resedeltagare tycker om våra vinresor.

Är du intresserad av att upptäcka Piemonte, vindistrikten, de spännande vinerna, den fantastiskt goda maten, kom med på en vinresa till Piemonte med oss på BKWine!

Vill du veta ännu mer om regionen, och kanske låta dig inspireras ytterligare, så kan du läsa vår bok om vinerna, producenterna och maten i Piemonte.

Nyhyvlad tryffel i Piemonte
Nyhyvlad tryffel i Piemonte, copyright BKWine Photography
Vinprovning hos La Spinetta
Vinprovning hos La Spinetta, copyright BKWine Photography
Färsk vit tryffel på tryffelmarknaden i Alba
Färsk vit tryffel på tryffelmarknaden i Alba, copyright BKWine Photography
Vy över vingårdarna
Vy över vingårdarna, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!