Bordeaux stadsguide

Dela / gilla artikeln:

Bordeaux, “den mest eleganta staden”

Bordeaux är ett vin, ett vindistrikt och en stad. En stad som är strategiskt placerad för besök i de kända vinområdena som t ex Médoc, Graves och Saint Emilion. Det är en stad väl värt att besöka innan man ger sig av ut till vingårdarna. Det är en av de största städerna i Frankrike och kanske den mest eleganta av dem alla.

Bordeaux ligger vid floden Garonne, nära Atlanten. Vatten är mycket viktigt i Bordeaux. Det är viktigt för vinstockarna, eftersom det har en mildrande effekt på klimatet, förhindrar att vintern blir för kall och somrarna blir för heta.

Från att ha varit en stad med smala, slingrande gator – så som städerna var på den tiden – blev Bordeaux på 1700-talet kanske den vackraste staden i hela Frankrike; breda avenyer, ståtliga hus, byggda av ljus sandsten och små privata palats längs kajen och längs den magnifika hästskoformade Place de la Bourse. Den fantastiska Operan, Le Grand Theatre, byggdes också på 1800-talet av arkitekten Victor Louis. Några år senare byggde en av hans lärjungar en av Médocs mest kända vinskatter, Chateau Margaux – och man känner igen stilen.

Den fantastiska Miroir d’Eau i staden Bordeaux
Den fantastiska Miroir d’Eau i staden Bordeaux, copyright BKWine Photography

Renässans för en vacker stad

Bordeaux fasadputsare har haft en verklig boom de senaste åren och hela staden verkar idag ren och ljus. Inte bara husen utan även St André-katedralen har återställts till sin ursprungliga ljusa färg.

Bordeaux är en storstad med cirka 700 000 invånare. Centrum är litet, nästan allt kan nås till fots; När det är lite för långt så hoppar man bara på en av spårvagnarna. De är ultramoderna, till och med lite futuristiska och de glider ljudlöst genom gatorna till motoristernas irritation eftersom många av de centrala grindarna har blivit avstängda för bilar. Man uppskattar upplevelsen så mycket mer som fotgängare, man promenader trevligt längs den eleganta Cours de l’Intendance, med alla exklusiva butiker och kända varumärken. Du kan till exempel ta en titt i vinbutiken L’Intendant med sitt stora utbud av prestigefyllda slott av alla årgångar du kan tänka dig. I Bordeaux är det inte alltid möjligt att köpa vin direkt från slottet, så stadens många vinbutiker kommer verkligen till nytta.

Nere vid Le Grand Theatre ligger hjärtat av Bordeaux. Du kan ta en paus och titta på vimlet på gatan på ett av de många kaféerna. Beställ en kaffe, eller kanske en liten Lillet, Bordeaux-distriktets egen aperitif. I närheten finns Maison du Vin de Bordeaux som har öppnat en mycket bra vinbar för några år sedan och som säljer vin på glase till mycket rimliga priser. Och tvärs över gatan har du turistbyrån. Här kan man få tag i kartor, information om vinslotten och allt annat som kan vara av intresse för besök runt i vindistrikten.

Caféer och restauranger i staden Bordeaux
En kväll på Quai des Chartrons med restauranger och uteserveringar, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Le Vieux Bordeaux

På Rue St-Catherine tar vi oss in mot Vieux Bordeaux, Gamla stan. Vi hittar till den vackra Place du Parlement med sina många kaféer och restauranger. Chez Philippe är en skaldjursrestaurang där du kan få fantastiska lokala ostron och fisk.

På hörnet är en danskägd (!) vinbutik, Cousin et Compagnie, som erbjuder en mängd olika viner från Bordeaux och resten av världen. De har underliga öppettider, men ganska praktiska för turisten, mellan 16h och 22h varje dag i veckan. De flesta andra butiker stänger klockan 19.00.

Inte långt därifrån, hittar man mer restauranger på “budgetnivå” som delar på utrymmet runt den gamla Eglise Saint Pierre-kyrkan. Några av dem är riktigt bra. Till exempel Le Jardin des Gastronomes, där du kan få en 3-rätters meny för mindre än 20 euro.

Quai des Chartrons i Bordeaux
Quai des Chartrons i Bordeaux, copyright BKWine Photography

Quai des Chartrons, inte längre lager!

Vi fortsätter ner till floden och den legendariska Quai des Chartrons. Förr i tiden var det här les negociants (vingrossister) hade sina kontor och lager. Vid den tiden gick majoriteten av vinförsäljningen genom dessa negociants, som till och med buteljerade på vinerna från de berömda slotten. Nuförtiden buteljerar de flesta slott sina viner själva.

Dessa grossister utför dock fortfarande en viktig funktion som försäljningskanal och många av dem har också egna etiketter. De flesta av dem har dock flyttat till utkanten av staden. Det var inte särskilt praktiskt att ha stora lagerlokaler i mitten av staden. Så nu har man renoverat de gamla husen och trottoarerna och många restauranger och kaféer har flyttat in. Det finns några gamla tecken kvar som berättar om historien. Schroeder & Schyler, till exempel, är fortfarande här.

Om du är sugen på lite kultur ligger muséet för modern konst i närheten i ett gigantiskt gammalt lager byggt 1824. Hela anläggningen har vackert restaurerats. Faktum är att själva byggnaden är lika anmärkningsvärd och värd att se som några av de tillfälliga utställningar man har.

Le Grand Theatre i Bordeaux
Le Grand Theatre i Bordeaux, copyright BKWine Photography

Mat och matmarknader

En av de saker jag älskar med Frankrike är matmarknaderna. På söndag morgon hittar du en utmärkt på Quai des Chartrons. Det är en mycket livlig marknad och man får intrycket att alla i Bordeaux är där! Om du är lite hungrig kan du till exempel ta några ostron och ett glas vin på marknaden.

Ostron är kanske den mest kända gastronomiska specialiteten i Bordeaux, eftersom vi inte är långt från Arcachon, den eleganta badorten och ostronlagunen, där vi hittar några av de största ostronbankarna i Europa. En typisk Bordeaux-specialitet är att servera ostron tillsammans med korv, så kallade crepinettes. Mycket gott men ganska konstigt, i min smak. Drycken att svälja ner ostronen med är naturligtvis en vit spröd Entre-deux-Mers.

Det finns en annan stor matmarknad på andra sidan floden, om du korsar Pont de Pierre.

Bordeaux ligger i sydvästra delen av Frankrike och en stor specialitet i sydväst är anka – och man äter nästan allt på ankan! En underbar kombination, som ofta serveras på restauranger, är färsk anklever (foie gras), snabbt stekt och serverad med ett glas Sauternes: foie gras poëlé. Ankbröst (magret de canard) är en annan typisk maträtt du får på Bordeauxrestauranger och även entrecote, med Bordelaise-sås, naturligtvis, gjord på rött vin och schalottenlök.

Fines de claire-ostron

Och sen har vi alla restauranger!

Bistro Noailles på Allee de Tourny är ett typiskt franskt brasserie. Stället är livligt, ofta mycket trångt men de verkar alltid hitta ett bord när man kommer. Människor kommer hit för deras entrecote och ostron. Och för allt annat gott!

En annan matfavorit är agneau de Pauillac. Det är ett lamm med en exceptionellt delikat smak. Dessa speciella lamm serveras till exempel på Cafe Gourmand nära Gallerier des Grands Hommes, ett litet shoppingcentrum.

Inte långt därifrån finns en annan bra restaurang, Le Mably, gömd på en liten bakgata. Det ser väldigt traditionellt ut och det är det. Maten är traditionell, men med en viss innovativ finess och mycket vällagad.

På Baillardran i Galerie des Grands Hommes (och på ganska många andra ställen i staden) kan du köpa caneles de Bordeaux. Detta är en annan av Bordeaux gastronomiska specialiteter: En liten kaka gjord av äggula, vanilj och rom som dess viktigaste ingredienser. Njut av dem med ett glas sött Bordeaux-vin. Eller med en kaffe. Verkligen läckra och något du måste prova minst en gång när du är i Bordeaux!

Restaurant Odouze i Bordeaux
Restaurant Odouze i Bordeaux, copyright BKWine Photography

Stenbron och stadens sevärdheter

När natten faller på promenerar vi över den vackra bron Pont de Pierre (som beställdes av Napoleon) till andra sidan av floden för att beundra vyn över de spektakulära husen längs kajen.

Husens fasader är så vackra att när spårvagnen byggdes konstruerade de en speciell markbaserad kraftmatningsteknik så att inga upphängda elektriska kablar skulle störa fasadernas harmoniska utseende. På några ställen kan du fortfarande se en eller annan byggnad som inte har rengjorts. Skillnaden är fantastisk.

Gamla stan i staden Bordeaux är idag på UNESCOs världsarvslista och man förtår varför! Det är en vacker och elegant stad, full av historia och lokal gastronomi. Och det är den perfekta platsen för att utforska de fantastiska vinerna i Bordeaux-regionen!

Och slutligen, du får inte missa en av de mest fantastiska sevärdheterna i det nyrenoverade gamla Bordeaux: Le Miror d’Eau, bokstavligen vattenspegeln. Det är en “fontän” som förändras i cykler: från att vara fylld med vatten övergår den i en dimma och sedan tom och torr. Extra spektakulär i kvällningen!

Det låter konstigt och det är det. Du bör se det precis som natten faller och alla de upplysta Place de la Bourses magnifika fasader reflekteras i ytan – det kallas miroir av en anledning.

Restauranger

Restaurangscenen – liksom butiker – kan förändras fort. Om någon här nedan försvunnit, hör av dig! Eller om du har något annat att rekommendera!

Le Mably, 12 rue Mably. Traditionell och vällagad fransk mat.

Bistro Noailles, 12 Allees de Tourny: Livligt brasserie i klassisk fransk stil, med sotron, grillat kött och mycket annat gott.

Villa Tourny, 20 Allees de Tourny: Trendig, popular och livlig.

La Belle Epoque, 2 Allées Orleans: Vacker inredning från sekelskiftet (förra).

Cafe Gourmand, 3 Rue Buffon: Caféstil med lite modernistisk mat och även lite traditionellt.

Le Bistro du 20, 20 rue des Piliers de Tutelle: Wine bar and restaurant. Wine by glass, the menu is small but nice.

Le Bouillon Rubicond (f d Gravelier), 114 Cours de Verdun: Mycket bra mat från Sydväst

Maison du Vin, 3 cours du 30 Juillet : vinbar med lite smått att äta.

Vinaffärer

Finns många. Här är två.

Cousin et Compagnie, Place du Parlement, öppet 10.00 till 22.00 varje dag.

L’Intendant, 2 Allees du Tourny

Nu har du det viktigaste att veta om Bordeaux för en besökare. Så nu återstår bara att åka dit, och vad bättre sätt än på en fantastisk vinresa till Bordeaux med oss på BKWine!

Res till världens vinländer med de som kan vin och den lokala kulturen, de som ger dig den bästa vägledningen. Res med de som kan ta dig med till de bästa producenterna och till de vackraste platserna. Där du får prova de mest spännande vinerna, personligen träffa vinmakarna, och njuta av den lokala gastronomin.

Res med BKWine Vinresor!

En vinbutik vid kullerstensgatan
En vinbutik vid kullerstensgatan, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!