Österrike

Vinresa till Österrike
TIDIGARE RESA

Få länder har så markant förbättrat sina viner de senaste 20 åren som Österrike. Och ändå är det ett ganska okänt vinland. Vi har bestämt oss för att ändra på det! Följ med oss till Österrike i skördetid och upptäck fantastiskt goda och karaktärsfulla viner – röda, vita och söta. Att dessutom vindruvorna odlas i hisnande vackra miljöer försämrar ju inte saken. De mest intressanta vindistrikten hittar vi strax nordväst och strax sydost om Wien. Det betyder att vi har huvudstaden som utgångspunkt. Där träffas vi och där bor vi första och sista natten.

030809-1-k078-0027Den stora förändringen i Österrike kom efter glykolskandalen 1985. Med briljans lyckades man göra en helomvändning och istället satsa på kvalitetsviner. Idag är Österrike ett tekniskt mycket välutrustat vinland, med en areal på 48 500 hektar (ungefär halva Bordeaux). Entusiasmen och experimentlustan hos vinproducenterna är stor. Den unga generationen vinmakardöttrar och – söner skickas för utbildning i Frankrike, Australien och USA.

Av totalytan är en fjärdedel rödvin och tre fjärdedelar vitt vin. De röda vinerna är på stark frammarsch. Man gör rödviner baserade på inhemska druvsorter som St. Laurent, Blauer Zweigelt och Blaufränkisch men även på franska druvsorter. Pinot Noir (Blauburgunder), till exempel, gör mycket bra ifrån sig. Bland de gröna druvorna dominerar Grüner Veltliner stort, denna intressanta druva som har kommit att symbolisera Österrike.

På vår resa kommer vi att besöka Kamptal, Kremstal och Wachau som båda ligger väster om Wien och Neusiedlersee i Burgenland som ligger intill ungerska gränsen.
Preliminärt program

För mer detaljer kontakta BKWine

Reservation för eventuella ändringar.
Om de producenter vi besöker

Vi vill att du ska få uppleva det bästa och det mest intressanta. Vi lägger ner stort arbete på att hitta riktigt bra besök. Ofta är det inte de mest ”kända” namnen som är de intressantaste. Riktigt roligt blir det när man träffar vinmakaren eller ägaren själv, och kanske t.o.m. hans (eller hennes) familj – och börja diskutera och komma dem inpå livet, och kanske äta lunch hos dem eller på egendomen. Därför är resan inte ”fullspäckad” med besök, men ofta blir det ändå snålt om tid eftersom diskussionen – och provningen! – lätt drar ut på tiden…

Resan är därför upplagd med en blandning av både små familjeproducenten och mer kända producenter – allt noga utvalt för att du ska få en unik upplevelse.

Alla besök är inte ”spikade” när vi skriver programmet eftersom vi kontinuerligt jobbar på och förbättrar programmet. Men tveka inte att kontakta oss ifall du har några undringar eller är nyfiken på fler detaljer.
Onsdag 19 september

Ankomst till Wien. Incheckning på vårt hotell. Fri kväll.

Torsdag 20 september

Vår buss hämtar oss på morgonen vid hotellet i Wien.

040304-3-k470-0032Vi åker västerut ett par mil längs den mäktiga Donau och gör ett morgonbesök i distriktet som kallas Donauland. Vi besöker en liten vingård, Weinhof Franz und Gudrun Grill, som på sina 8 hektar producerar 70 % vitt och 30 % rött vin. Vi åker vidare mot Wachau och Kremstal. Landskapet här är fascinerande. Vinrankorna växer på terrasserade vingårdar som brant sluttar ner mot Donau. Vinerna är huvudsakligen mycket koncentrerade och fylliga Riesling och Grüner Veltliner. I Wachau, det distrikt i Österrike som har de allra strängaste kvalitetskraven, har man skapat tre olika kategorier vin, baserat på druvornas mognadsgrad: Steinfeder, Federspiel samt Smaragd.

Vi gör besök, inklusive ett lunchbesök, hos producenter som Weingut Nigl och Weingut Buchegger i Kremstal och Emmerich Knoll i Wachau.

Övernattning i Langenlois. Fri kväll för att upptäcka denna trevliga och pittoreska stad.

Fredag 21 september

Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och vi beger oss en kort sträcka norrut, till Kamptals vackra dalar. Här finns både kryddigt aromatiska vita viner med fin syra och eleganta röda. Vi besöker några kända odlare som Willi Bründlmeier, det vackra Schloss Gobelsburg, Kurt Angerer och Weingut Loimer.

Sen eftermiddag kör vi vidare mot Burgenland och Neusiedlersee som ligger strax intill den ungerska gränsen.

Övernattning i Rust. En liten stad vid Neusiedlersee på 1700 invånare med fin arkitektur och känd, inte minst, för sina storkar! Vi äter en gemensam middag på vårt trevliga hotell.

Lördag 22 september

Denna dag tillbringar vid Neusiedlersee. Här har vi flera av de absoluta toppodlarna av röda viner och dessutom de unika, högklassiga, söta vinerna som kallas för Ausbruch. Dimmorna som utvecklas kring den mycket grunda Neusiedlersee gör nämligen att ädelrötan lätt får fäste. Vissa år kan viner med otroliga sockerhalter framställas. Vi besöker bland andra Ernst und Herbert Triebaumer i Rust och Andi Kollwentz i Grosshöflein, båda kända för sina fina röda viner.

Sen eftermiddag beger vi oss åter mot Wien. Vi checkar in på vårt hotell och ni har kvällen fri för att fortsätta att upptäcka denna spännande stad.

Söndag 23 september

Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Fakta

I resans pris ingår
bullet 4 hotellnätter i dubbelrum inklusive frukost, på bra medelklasshotell (2 nätter i Wien, 1 natt i Niederösterreich, 1 natt vid Neusiedlersee)
bullet tre luncher inklusive vin (på restaurang eller hos vinproducenter)
bullet 1 middag inklusive vin
bullet busstransport i Österrike
bullet samtliga besök och vinprovningar
bullet vid behov tolkning från tyska till svenska vid besöken (en del besök kommer dock att ske på engelska)
bullet vinguidning och reseledning på svenska

Ni tar er själva till Wien på valfritt sätt och ni anländer dit senast på kvällen den 19 september. Söndagen den 23 september är hemresedag.
Researrangör: Britt Karlsson, BKWine AB

Britt är baserad i Paris och jobbar sedan snart 15 år tillbaka som vinlärare, vinresearrangör och vinskribent (Livets Goda, Fine Wine, Allt om Vin, Munskänken…). Hon har under dessa år arrangerat ett stort antal vinresor, framför allt i Frankrike men även i andra europeiska vinländer, och har ett stort kontaktnät bland producenterna. En vinresa i ett vindistrikt med BKWine är en unik upplevelse!
Viktigt att veta

Ni tar er själva till Wien och ni anländer dit senast på kvällen onsdagen den 19 september.

Läs mer information om ”resan ner” med tips och råd här

Våra grupper är alltid små och maximalt antal deltagare är ca 18 personer.

BKWine har ställt resegaranti till Kammarkollegiet enligt svensk och europeisk lag.
För mer inspiration
bullet

TIPSA en bekant om den här resan! Klicka här
bullet

Se bilder från tidigare resor. Klicka här
bullet

Läs vad tidigare resedeltagare tycker. Klicka här
bullet

Besök siten som en resedeltagare gjorde efter en tidigare resa. Klicka här
bullet

Prenumerera på BKWines nyhetsbrev, BKWine Brief. Klicka här

Print Friendly, PDF & Email
No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!