Vackra Dourodalen. Läckra Douroviner

Dourodalen producerar enastående viner men det är också ett spektakulärt vackert landskap. Floden slingrar sig genom ett landskap där vinodlingen har satt sina spår nästan överallt. Vart man än ser är det finns backar, otroligt branta backar, med smala terrasser. Terrasserna är ibland inte mer än en rad av vinstockar bred.

På toppen av nästan varje kulle finns en vinanläggning. Man vill helst inte att föreställa sig den övermänskliga ansträngning det måste vara för skördearbetare att plocka druvorna och sedan bära dem upp till vingården.

Numera är transporten fram till vingården mestadels mekaniserad, hoppas jag. Men förr i tiden bar folk tunga korgar – 70 kg – med druvor på ryggen. Och även i dag är skörden för hand. Ingen skördemaskin kan klara av dessa branta backar.

Utsikt i Dourodalen från Quinta do Tedo

Utsikt i Dourodalen från Quinta do Tedo, copyright BKWine Photography

Det är faktiskt ganska svårt att föreställa sig hur spektakulärt landskapet i Dourodalen verkligen är. Tills du kommer dit. Jag tror att alla som gör ansträngningen att resa uppför floden blir förvånade över landskapet. Och glada för att de gjorde resan hela vägen upp längs dalen och inte bara stannade i Porto och Vila Nova de Gaia vid havet.

För att visa lite av hur vacker Dourodalen är delar jag här med mig av en video som gjorts av Fabien Lainé. En alldeles utmärkt video. Men det är ännu vackrare i verkligheten.

Plus att om du kommer hit så kommer du att ha chansen att smaka vinerna, promenera i vingårdarna och möta vinmakarna.

Vår nästa vinresa till Dourodalen blir i oktober. Det finns fortfarande ett fåtal platser kvar. Boka nu!

Njut Fabien Lainés video. Men vänta, det kommer mer nedan.

Ett av de mest berömda portvinshusen är Quinta do Noval (som tillhör det franska företaget Axa). Det ligger långt uppför floden, högt över en biflod till Douro själv. Anläggningen ligger högst upp på en kulle, som de flesta vingårdarna, med en slingrande väg som leder upp till den vita quintan.

Quinta do Noval är med på programmet för vår Douro-vinresa i höst. Här är en annan av Fabiens videos för att ge dig en glimt av vad du då kommer att uppleva.

Så, om du vill uppleva och njuta av allt det här själv, kom med på höstens vinresa till Dourodalen.

Tack Fabien! Mer från Fabien på hans Facebook-sida och på Fabiens Vimeo sida.

Print Friendly, PDF & Email

, , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!