På vinresa i Sydafrika: våga dig utanför det invanda!

Ett vingårdsbesök hos Nitida i Durbanville

På vår senaste vinresa gav vi oss in på lite nya vinjaktmarker. Vi besökte även vindistriktet Durbanville, nytt på programmet, utöver de ”vanliga” Franschhoek, Stellenbosch och Paarl. Vi besökte bl.a. vingården Nitida och det var verkligen intressant! Alla våra resenärer blev förtjusta. Britt berättar.

Jacus på Nitida i Sydafrika

Jacus på Nitida i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Durbanville är inte lika välkänt som Stellenbosch eller Franschhoek men det är ett vindistrikt som är väl värt ett besök. Speciellt om man besöker Nitida, distriktets minsta vingård. Från 16 hektar (plus lite köpta druvor) gör man fantastiskt goda viner på sauvignon blanc och semillon. ”Sauvignon brukade bli ganska så grön hos oss”, säger vinmakaren Jacus Marais, ”men det var längesedan nu.” Nu plockar de sauvignon-druvorna vid 14 (!) olika tillfällen, de första mycket tidigt på säsongen, för att få komplexitet i vinet.

50 % av semillon-druvorna eklagras 3-4 månader med regelbunden batonnage. Resterande 50 % görs i en reduktiv stil. När man sedan blandar blir det ett harmoniskt vin, lagom fylligt och med en trevlig och frisk citrussmak.

Durbanville ligger ungefär en halvtimme från Kapstaden, i nordöstlig riktning. Utsikten från vingårdarna mot Taffelberget är magnifik och det är värt att åka hit bara för den skull. Alla vingårdarna har sina provningsrum strategiskt placerade med stora fönster som vetter mot berget. Förutom Taffelberget och Nitidas viner så är det också värt att åka till Durbanville för att gå på Nitidas restaurang Cassia (http://www.cassiarestaurant.co.za/). Vi åt en mycket god lunch här på bl a risotto med räkor och rökta ostron och en mycket mör och fin fläskfilé marinerad med Szechuan-peppar. Nitidas viner gick utmärkt till.

Mer om Nitida: http://nitida.co.za/

Mer bilder från Sydafrikas vindistrikt, och från den Sydafrikanska safarin som också är en upplevelse.

Läs mer om Sydafrika genom att klicka på taggen “Sydafrika” nedan eller på BKWine Magazine om Sydafrika.

Du kan resa med BKWine till Sydafrikas vindistrikt, med några av Sveriges ledande vinexperter, resor där både vinet och maten är i fokus. Ta en titt på vårt reseprogram eller kontakta oss för att diskutera en skräddarsydd resa.
Skörd på Nitida i Sydafrika

Skörd på Nitida i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Flaskor på Nitida i Sydafrika

Flaskor på Nitida i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Vinprovning på Nitida i Sydafrika

Vinprovning på Nitida i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Lunch med vin på Nitida i Sydafrika

Lunch med vin på Nitida i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!