”Kände mig som en betydande VIP-gäst!”, tyckte en resenär på vinresan i Le Marche

Le Marche, på östra sidan av Italien, mot Adriatiska Havet, är en skattkammare av hemliga godsaker, både mat och vin. Har hittar man utsökta viner, ofta gjorda på druvsorter som man nästan aldrig hört talas om tidigare: pecorino (jo, druvan, inte osten), montepulciano (druvan det också, inte byn), rosso conero… Men också trebbiano, verdicchio och sangiovese.

Här döljer sig också många spännande kulinariska läckerheter. Vad sägs om fyllda och friterade oliver? Mer traditionellt finns det utsökta charkuterier och förstås fisk och skaldjur. Havet är aldrig långt bort, även om vindistrikten ligger en liten bit in i landet.

Böljande, kulligt landskap i Le Marche

Böljande, kulligt landskap i Le Marche, copyright BKWine Photography

Landskapet är kulligt och grönskande. Vinodlingen är oftast inte så intensiv som i de mer berömda distrikten så här samsas vingårdar mer jordbruk och lummiga skogar. Bergskammarna kröns ofta av vackra små byar och säkerligen döljer det sig en vinproducent eller två på en gata i byn.

Här finns (ännu) inga stora och kända namn bland vinproducenterna, men det torde nog snart förändras. Så här kan man verkligen åka på upptäcktsfärd och – om man har en kompetent vägledning – hitta pärlor. Något för den som inte nödvändigtvis måste besöka superkändisarna i vinvärlden utan är mer intresserad av den ambitiösa och ”hungriga” entreprenörerna.

Le Marches berömda fyllda och friterade oliver

Le Marches berömda fyllda och friterade oliver, copyright BKWine Phtography

Här är några kommentarer från personer som rest med oss på vinresa i Le Marche för att upptäcka deras spännande viner och gastronomi.

Om vinresan i Le Marche:

Äntligen ett mycket varmt tack för en härlig resa! Många intressanta vingårdar med stor variation, från de mycket stora till de mycket små, något som jag särskilt uppskattade. Alla odlare delade verkligen generöst med sig av sina kunskaper och idéer. Och lät oss prova de mest utsökta viner. Luncherna var mycket goda och trevliga, särskilt den på Madonnina del Pescatore som även var en “konstnärlig” upplevelse! Dessutom: en bättre guide än Åsa har jag aldrig träffat på. Kunnig i allt om viner och om Italien och dessutom så trevlig! Tack för att jag fick vara med!

— Karin S

En bergstoppstad i Le Marche

En bergstoppstad i Le Marche, copyright BKWine Photography

Om vinresan i Le Marche:

Tack Britt och Per för en upplevelserik vinresa! Le Marche, som jag inte ens hört talas om tidigare blev en mycket fin erfarenhet. Vackra vyer och goda viner! Åsa var som väntat en utmärkt guide och en verkligt trevlig person. Hon har förmågan att berätta om både stort och smått på ett medryckande och informativt sätt. Stunderna i bussen [med Åsa] var riktiga höjdpunkter! Besöken på de olika vingårdarna var också mycket givande och lyxmåltiden i Senegalia var överdådig! Tack igen för den generositeten. Kände mig som en betydande VIP-gäst! (*)

— Marie-Louise M

(*) Kan väl bara säga att det var ju precis det du var! Liksom alla våra resenärer.

Här kan du läsa ännu mer omdömen om vad våra resedeltagare tycker om våra vinresor.

Är du intresserad av att upptäcka Le Marche, de spännande vinerna, den fantastiskt goda maten, kom med på en vinresa till Le Marche, med oss på BKWine!

Vingårdar i det böljande landskapet i Le Marche

Vingårdar i det böljande landskapet i Le Marche, copyright BKWine Photography

Borgmästeriet i en liten stad i Le Marche

Borgmästeriet i en liten stad i Le Marche, copyright BKWine Photography

Botti och vanliga ekfat i en källare i Le Marche

Botti och vanliga ekfat i en källare i Le Marche, copyright BKWine Photography

Det kan finnas höga berg i bakgrunden i Le Marche

Det kan finnas höga berg i bakgrunden i Le Marche, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!