Matresa i Italien, 17-21 oktober 2018

I KORTHET

 • 4 nätter
 • Fokus på italiensk gastronomi
 • Matlagning på kockskola
 • Parmigiano, prosciutto di parma och balsamico
 • Pris 13 200 SEK


Mat och vin i Italiens gastronomiska hjärta: Modena och Parma

— Italien är ett fantastiskt matland. Här finns så mycket godsaker att vi tycker att Italien förtjänar en matresa. Visst kommer även vinet att finns med på denna resa men det är maten och den italienska gastronomin som kommer att stå i centrum. Vi träffas i Bologna. I närheten gör man tre av Italiens storheter, prosciutto di parma, aceto balsamico och parmigiano reggiano.

Program    |    Resfakta    |    Boka resan    |    Mer om resan

Du kan skriva ut en utskriftsvänlig version av programmet, eller ladda ner en PDF, med Print/PDF-knappen i slutet av programmet.
Äkta parmesan, parmigiano reggiano i Emilia Romagna, vällagrad, lätt salt

Äkta parmesan, parmigiano reggiano i Emilia Romagna, vällagrad, lätt salt, copyright BKWine Photography

En 100-årig tradizionale är dyr som den exklusivaste parfym men tack och lov kan den yngre balsamicon vara ett mycket anständigt alternativ. Att hälla några droppar på den lokala, och världsberömda, osten från Parma, parmigiano reggiano, är en gastronomisk höjdpunkt. Lägger man sedan till några skivor av prosciutto di parma, eller parmaskinka som vi säger på svenska, så har vi en liten måltid som i all sin enkelhet visar att med bra råvaror behöver man inte krångla till det.

Vår resa börjar och slutar i Bologna och däremellan kommer vi att besöka både Modena och Parma. Regionen heter Emilia-Romagna.

Vi lär oss hemligheterna bakom regionens gastronomi, vi provsmakar naturligtvis och under våra gemensamma luncher upptäcker vi ytterligare specialiteter som kanske inte är lika kända men definitivt lika goda.

En halvdag är vigd åt matlagning på kockskola i Modena.

Har du tid, så ta några extra dagar i Bologna. Staden kallas la Rossa, den röda staden. Det kan tolkas politiskt men det kan också vara de många röda medeltida husen som är förklaringen.

Förutom gastronomin är staden känd för sina många medeltida torn, vissa svindlande höga, mängderna med arkader som tillåter en att lugnt strosa i staden även om det regnar, sitt gamla, anrika universitet och de många piazzorna som även med italienska mått mätt är spektakulärt ståtliga.

Druvor i en vingård i Emilia Romagna

Druvor i en vingård i Emilia Romagna, copyright BKWine Photography

Där det finns god mat finns det också goda viner, i alla fall i Italien. Och vi erbjuds en stor variation i Emilia-Romagna. Du kanske vet att det bubbliga Lambrusco kommer härifrån?

Lambrusco är visserligen ibland ett enkelt vin men det är ett respekterat vin här i trakten. Och det finns seriösa varianter av Lambrusco också, som görs med den traditionella metoden, alltså en andra jäsning i flaskan.

Men allt är inte Lambrusco. Här görs stilla viner, röda och vita, på sangiovese, trebbiano, albana, cabernet sauvignon, merlot med flera andra druvor.

Vi träffas i Bologna, en spännande och vacker stad i centrala Italien, där vi kommer att bo första och sista natten. Torsdag morgon hämtar vår buss oss och vi kör upp mot Modena, ungefär en dryg timme bort. Här i Modena bor vi 2 nätter och därifrån gör vi en utflykt ytterligare lite längre västerut, till Parma.

En vingård i Emilia Romagna längs en ”smakens landsväg”

En vingård i Emilia Romagna längs en ”smakens landsväg”, copyright BKWine Photography


Mer reseinformation

Här finns ytterligare några sidor med råd och tips om att resa hit:

Ännu mer info

Vi har tidigare skrivit om hur det är att komma med på en vinresa och om Emilia-Romagna och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Här finns mer att läsa, bilder och videos: om att resa i Emilia-Romagnas mat- och vindistrikt.

Du kan också hitta mer info om Emilia-Romagna, vinerna, maten och vinproducenterna på BKWine Magazine.


Program — Matresa i Italien

Preliminärt program

För mer detaljer kontakta BKWine.

Programmet i korthet

 • Dag 1, onsdag — Ankomst till Bologna
 • Dag 2, torsdag — Besök hos en balsamico-producent i Modena, vinbesök
 • Dag 3, fredag — Till Parma
 • Dag 4, lördag — Matlagning och vinbesök
 • Dag 5, söndag — Hemfärd

Onsdag, 17 oktober — Ankomst till Bologna

Ankomst till Bologna och incheckning på vårt centralt belägna 4-stjärniga hotell. Du kommer när vi själva vill under dagen. Dagen och kvällen är fri för egna aktiviteter.

En stark kopp espresso på ett kafé

En stark kopp espresso på ett kafé, copyright BKWine Photography

Har du tid så strosa runt i stan och titta på den aldrig riktigt färdigbyggda San Petroniokyrkan eller Fontana del Nettuno, med sin enorma Neptunus.

Här finns förnämliga muséer som Pinacoteca Nazionale di Bologna och Museo Civico Archeologico.

Bologna är en medelstor italiensk stad med runt en miljon invånare, en av de mest välmående i landet. Staden är känd för sina medeltida torn, gamla kyrkor och kanske speciellt för alla de arkader som sträcker sig längs gatorna. Att det dessutom var etruskerna som grundade staden gör den ju extra spännande.

Varje förmiddag dukas det upp fantastiska grönsaker på Mercato delle Erbe, grönsaksmarknaden.

Ta en espresso eller ett glas vin på en av de många uteserveringarna. Eller leta upp någon vinbar, här finns gott om enotecas. Kvällen är fri. Det finns gott om trevliga restauranger i staden.

En vingård i Emilia Romagna

En vingård i Emilia Romagna, copyright BKWine Photography

Torsdag, 18 oktober — Modena

Vår buss hämtar oss vid hotellet efter frukost och vi åker västerut mot Modena, staden som är känd bland annat för sin balsamvinäger.

En matmarknad i Italien

En matmarknad i Italien, copyright BKWine Photography

Denna del, väster om Bologna, är Emilia och den sträcker sig upp mot Lombardiet. Romagna är delen som ligger öster om Bologna, ner mot Adriatiska havet. Romagna kan stoltsera med att 1987 ha fått Italiens första DOCG för vita viner, Albana di Romagna, gjort på druvan albana.

Modena ligger en dryg timmes resa från Bologna. Väl framme kommer första delen av dagen att ägnas den stora specialiteten, aceto balsamico. Balsamvinäger från Modena är inte som vilken vinäger som helst. Och den används inte heller alls på samma sätt.

I själva verkat kan balsamvinäger från Modena användas till mycket mer än man tror, som krydda, i efterrätter och mycket annat. Det vet italienarna och det kommer du att lära dig idag.

Bakom varje god parmigiano reggiano ost finns en ko

Bakom varje god parmigiano reggiano ost finns en ko, copyright BKWine Photography

Produktionen av vinägern har gamla anor i Modena. Det är egentligen en ganska enkel framställning. Det är lokala druvor som hettas upp varvid vatten frigörs. Musten reduceras och sedan följer en lång lagring. Det är just lagringen som ger balsamvinägern den milda, lena, koncentrerade smaken och sirapsliknande konsistensen. Lagringen kräver ett visst arbete som vi kommer att se under vårt besök.

Vi äter lunch på trevliga vinrestaurangen Sorbar-à-vin i Sorbara strax norr om Modena. Vinlistan är fantastisk. Du får även nya tips på hur du kan använda Modenas balsamico.

På eftermiddagen ger vi oss ut bland de vinranksklädda kullarna utanför Sorbara för att besöka den allra bästa Lambrusco-producenten, Cantina della Volta, var viner görs av den ambitiöse vinmakaren Christian Bellei. Hans viner har förärats med högsta betyg (3 glas) av Gambero Rosso, den italienska kritikerbibeln och även lovordats av den trestjärniga restaurangen Pinchiorri i Florens. Så vi kan se fram emot en mycket intressant provning av mousserande viner, vita och röda. Samtliga är gjorda med metodo classico, alltså en andra jäsning i flaskan.

Sen eftermiddag kör vi in mot Modena och checkar in på vårt hotell, fyrstjärniga Canal Grande****.

Sedan är kvällen ledig för eget strosande i stan. Promenera till exempel bort till katedralen, ett fint exempel på romansk arkitektur. Om du är bilfantast så hinner du nog bort till Ferrari-muséet. Det har öppet till 19.00.

Landskapet i Emilia Romagna med kullar och floddal

Landskapet i Emilia Romagna med kullar och floddal, copyright BKWine Photography

Fredag, 19 oktober — Parma

Efter frukost hoppar vi på vår buss och åker några mil västerut, till Parma. Vi kommer att stifta närmare bekantskap med Parma-traktens två stora specialiteter, den torkade skinkan och “parmesan”-osten.

Torkad skinka från Parma, prosciutto di parma, ursprungsstämplad

Torkad skinka från Parma, prosciutto di parma, ursprungsstämplad, copyright BKWine Photography

Vi börjar med ett besök hos prosciutto di parma-producenten Pedrazzoli, en av de allra bästa. De har sina egna grisar. Denna goda skinka är en helt naturlig produkt, bara lätt saltad och sedan torkad. Fast det krävs förstås en speciell italiensk ras av grisar och de måste väga minst 150 kilo. Lagringens längd varierar. Ju längre desto mer smak.

Consorzio del Prosciutto di Parma övervakar noga att producenterna följer de traditionella reglerna. Vårt intressanta besök avslutas med provsmakning och lunch och, naturligtvis, lite goda viner.

Här i området kring Parma kommer vi också att besöka en producent av “parmesan”-ost, denna fantastiska ost som ingen italiensk rätt är riktigt komplett utan. Parmigiano reggiano, som den egentligen heter, får sin speciella karaktär av lagringen. Smaken förändras beroende på hur länge osten är lagrad. Den räknas som mogen när den är 12 till 18 månader, och gammal när den är mellan 18 och 24. Något alldeles speciellt är de riktigt gamla, lagrade i 36 månader.

Sen eftermiddag återvänder vi till Modena. Tid till promenad eller avkoppling på hotellet. Senare träffas vi för en gemensam, gastronomisk middag för att ytterligare dyka ner i den italienska gastronomin  och lära oss mer om hur man kombinerar mat och vin.

Äkta parmesan, parmigiano reggiano från i Emilia Romagna, lagras

Äkta parmesan, parmigiano reggiano från i Emilia Romagna, lagras, copyright BKWine Photography

Lördag, 20 oktober — Matlagning och vin i Colli Bolognesi

Idag blir det matlagning! Vi stannar kvar i Modena och beger oss till kockskolan Scuola di Cucina Girasole.

Olika goda italienska munsbitar

Olika goda italienska munsbitar, copyright BKWine Photography

Under ledning av kunniga kockar får vi laga flera olika rätter, olika italienska specialiteter. Någon eller flera typer av pasta kommer garanterat att finnas på menyn. Likaså en en god pastasås. Det blir flera intressanta övningar och du får många tips som du förhoppningsvis kan ha nytta av när du kommer hem.

Övningarna avslutas med en lunch. Vi äter upp vad vi lagat. Troligtvis kommer det att bli mycket gott!

Därefter åker vi upp till Colli Bolognesi, kullarna söder och väster om Bologna. Landskapet är vackert. Medeltida slott blandas med vingårdar, skogsdungar, små kyrkor, kloster och mitt bland allt detta slingrar sig landsvägen.

Här växer mycket sangiovese, t ex hos Umberto Cesari. I hans vingård finns också albana, pignoletto och trebbiano som han kompletterar med några franska druvsorter. Umberto grundade sin egendom på 1960-talet, inspirerad av sin pappa som hade en legendarisk osteria inne i Bologna. Nu har egendomen 170 hektar vinodlingar.

Efter detta besök drar vi oss åter ner mot Bologna för en sista övernattning. Efter incheckning på vårt hotell har du kvällen “ledig” för att utforska stadens restauranger.

Druvor i en vingård i Emilia Romagna

Druvor i en vingård i Emilia Romagna, copyright BKWine Photography

Söndag, 21 oktober — Hemfärd

Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

Charkuterier och ost till förrätt

Charkuterier och ost till förrätt, copyright BKWine Photography


Fakta — matresan (med vin) i Italien

Datum: 17-21 oktober 2018

Pris: 13 200 SEK

Enkelrumstillägg: 1900 SEK

I resans pris ingår:

 • 4 nätter i dubbelrum, inklusive frukost:
  • 2 nätter i Bologna på 4-stjärnigt hotell
  • 2 nätter i Modena på 4-stjärnigt hotell
 • Måltider enligt programmet (*):
  • 3 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter, inklusive provning med olika viner, hos vinproducenter
 • Start- och slutpunkt: Bologna
 • Buss på plats
 • Samtliga vingårdsbesök och gastronomiska besök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
 • Vinguidning och reseledning av BKWines expertguide under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem

Du tar dig själv till Bologna.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 anmälda vid ”sista bokningsdatum”.

Boka resan

Sista bokningsdag: 1 juli 2018 Inga fler bokningar. Ta en titt på våra andra italienresor!

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på 2000 SEK.

Detaljer om hur du betalar får du vid bokning. Resterande avgift ska vara inbetald senast en månad före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banktransfer till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan.

Boka hos Britt:

Intresseanmälan:

"Jag är intresserad av Matresan i Emilia-Romagna-resan i oktober!"

(*) = obligatorisk info

 Finns det plats(er) kvar?
 Bara nyfiken på info
 Jag vill boka plats!

Ämne (*)
    Antal personer:

Ditt meddelande (*)

Ditt namn (*)

Din e-postadress (*) (kontrollera stavningen!) och telefonnummer

Info: Vi skickar dig en kopia på detta mail. Om du INTE har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! Kanske var det ett stavfel i din mailadress? (Titta i din spamfolder också.) Pröva en gång till eller skicka oss ett mail till vår mailadress som du hittar här ovan i bokningsinfon. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.


Mer om våra resor

v.14.01

Om de vinproducenter vi besöker

En vinmakare i vingården, Rioja

En vinmakare i vingården, Rioja, copyright BKWine Photography

Vi vill att du ska få uppleva det bästa och det mest intressanta.

Vi lägger ner stort arbete på att hitta riktigt bra vinbesök. Ofta är det inte de mest ”kända” vingårdarna som är de intressantaste vinegendomarna i en viss vinregion.

Riktigt roligt och spännande blir det när man träffar vinmakaren eller ägaren själv, och kanske t o m hans (eller hennes) familj på vinslottet – och börjar diskutera och komma dem inpå livet, och kanske äter lunch hemma hos dem eller på vinegendomen.

Behöver vi tillägga att vi alltid har privata vinprovningar på egendomarna?

Därför är resan inte ”fullspäckad” med besök. Men ofta blir det ändå snålt om tid eftersom diskussionen – och vinprovningen! – lätt drar ut på tiden…

Våra resor är upplagda med en blandning av små familjeproducenten och mer internationellt kända vinegendomar – allt noga utvalt för att du ska få en unik upplevelse och en bra inblick i vindistriktets karaktär, traditioner och kultur.

Alla besök är inte ”spikade” när vi skriver programmet eftersom vi kontinuerligt jobbar på och förbättrar programmet. De domäner / vinslott / vingårdar som vi besöker kan därför delvis bli andra än de som omnämns i programmet. Kontakta oss ifall du vill veta mer, eller om du har några särskilda önskemål.

Om våra måltider

Vinprovning och lunch hos en vinproducent

Vinprovning och lunch hos en vinproducent, copyright BKWine Photography

Vin och mat hör intimt ihop. Det hör till vår filosofi; vin är en del av gastronomin. En vintur med oss är därför också en exklusiv gastronomisk upplevelse.

De måltider som ingår i en resa är ofta på en hög gastronomisk nivå. Ibland är det hemma hos en vinproducent, kanske i vinkällaren, som vi kombinerar mat och vin. Ibland kan det vara en gourmetmåltid på en lyxig restaurang. I andra fall är det inte på en på en prestigefyll gourmetrestaurang utan på en lokal krog; inte alltid lyx, men alltid charm och kvalitet.

I samtliga fall lägger vi vikten på den lokala maten och hur man i vindistriktet kombinerar mat och vin.

Förvänta dig inte en picknick med färdigblandad sallad och skinka från snabbköpet, vin i plastglas… Föreställ dig istället en specialkomponerad lunch med tre-fyra rätter (ibland mer) och goda viner.

En vinresa med BKWine är också en kulinarisk upplevelse både för vinälskaren och för gourmeten. En verklig gourmetresa.

Varför resa med BKWine?

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Vi är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra, därför att det är roligt, trevligt, och spännande. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa upplevelser till dig.

Varesig du är en ”total nybörjare” och novis på vin och mat, eller en erfaren räv i vinbranschen så kommer vi att ge dig en alldeles unik upplevelse. På ett sätt som ingen annan researrangör kan.

Vi skriver i vintidningar och har gjort vinböcker som fått pris bl.a. som världens bästa. Vi ombeds regelbundet att delta som vindomare i internationella vintävlingar.

Vi besöker själva runt 300 vingårdar varje år. Vi har organiserat flera hundra vinresor sedan tjugo år tillbaks. Konferenser om vinturism och kulinariska resor ber oss emellanåt att delta som talare på branschevenemang för att dela med oss av vår erfarenhet.

Vi väljer ut våra resmål och våra besök med stor omsorg. Inte för att de råkar ha ett ”känt namn” eller trendiga just nu utan för att de ger en speciell upplevelse. Ger dig en speciell upplevelse när du kommer dit med BKWine.

Vare sig du längtar efter en kort men intensiv “vinhelg”, en helgresa med vin, eller en längre vin-semester kan du vara säker på att du får en resa med kvalitet – en upplevelse för livet med BKWine. Eller i alla fall som räcker fram till nästa gång du kommer på en BKWine-resa. Väldigt många av våra resenärer är återkommande kunder!

En vinresa eller matresa med BKWine är alltid guidad av en kunnig BKWine-guide, din ”ciceron”, som är specialist på vinet, gastronomin, kulturen och språket.

Några utmärkelser och omnämnanden vi och våra resor fått:

 • World’s top wine tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best wine tasting holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor – samtliga våra vinresor
 • World’s best wine book for professionals liksom Sveriges bästa vinbok (Ett vin blir till)
 • Sveriges bästa vinbok för professionella och silver i kategorin World’s Best Wine Education Book (Vinet och miljön, ekologiskt, biodynamiskt och naturligt)
 • Årets vinprofil av Munskänkarna
 • The wine media power list, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Mer om varför man ska välja BKWine när man vill åka på en vinresa eller gourmetresa.

Mer om vad de som rest med oss säger om våra vinresor och matresor.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta är viktigt för att besöken ska bli så intressanta, trevliga och kvalitativa som möjligt. (Vi gör inte resor med ”minimum 20 personer, maximum 45”…) Detta gör en enorm skillnad i kvalitet och upplevelse (och påverkar förstås även priset). Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Läs mer om detta i våra resevillkor.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till resedestinationen, för de flesta av våra resor, men vi kan hjälpa till. Väl på plats tar vi hand om allt.

För mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Och även:

 • Tipsa en vän om denna resa: använd Share/Save-knappen nedan!

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor!

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller till andra destinationer; specialgjorda resor för privatpersoner, vinklubbar, företag m.m.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

, , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!