Nybörjarkurs i vin på en vinresa

En introduktion till vin, vinodling och vintillverkning

Wine tasting at a winery

Wine tasting at a winery, copyright BKWine Photography

En nybörjarkurs, eller introduktionskurs, i vin lägger fokus på tre teman: vinodling (vitikultur), vintillverkning (”vinmakning”, vinifikation), och vinprovning. du väljer ett vindistrikt som intresserar dig och under några dagar bland vinfälten kombinerar vi vingårdsbesök med ”teorilektioner” (nåja, inte allt för teoretiskt), och jämförande vinprovningar.

För att få en god inblick i hur en vinproducent arbetar så ägnas varje besök åt en viss aspekt av vintillverkningen. I vingården pratar vi om klimat, jordmån, ”terroir”, om hur man får lagom avkastning (t.ex. med hjälp av rätt beskärning, grön skörd, avlövning etc) med mera. Vi går kortfattat in på gödning, besprutning och andra sätt man behandlar vinrankorna.

I vinkällaren tittar vi närmare på jäsningen, fördelar och nackdelar med ”naturlig” och odlad jäst. Vi förklarar hur det går till med pigeage och remontage (och även delestage), och varför en del producenter föredrar rostfria ståltankar medan andra endast använder betongtankar. Vi går in på eken: varför vissa viner lagras i ekfat och vad det har för effekt.

Vi har två vingårdsbesök per dag där vi träffar och diskuterar med vinmakare. Varje dag avslutat med en vinprovning som är speciellt inriktad på hur man beskriver vin och hur man bedömer ett vins kvalitet.

Detta är ett exempel på hur en skräddarsydd vinresa kan se ut. Du hittar mer information om våra skräddarsydda och specialgjorda vinresor här.

Kontakta oss för en diskussion om din nästa vinresa!

Print Friendly, PDF & Email

, ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!