Avancerad vinkurs och vinresa

Vitikultur och vinifikation på djupet

Vertikal vinprovning med champagne i olika årgångar

Vertikal vinprovning med champagne i olika årgångar, copyright BKWine Photography

Vill du gå på djupet i vinprovning, vinodling och vintillverkning? För den erfarne vinentusiasten kan vi arrangera kurser / vinresor som går långt in i de mest esoteriska detaljer. Vi fördjupar oss i de intrikata detaljerna av vinodling (vitikultur) och vintillverkning (vinifikation), hur vinet blir till i vinkällaren.

I vingården studerar vi olika sätt att beskära och vad det har för betydelse för vinrankans tillväxt. Vi pratar även om s.k. ”canopy management”, dvs kontrollen av bladverket bl.a. i förhållande till druvbelastningen. Vi besöker ”konventionella” vinodlare och även ekologiska vinproducenter och de som arbetar biodynamiskt, och beskriver vilka regler som gäller i de olika fallen. Vi kanske går in på detaljer om gödning (NPK och annat), besprutning och andra sjukdomsbehandlingar, avkastningskontroll med hjälp av t.ex. grön skörd, beskärning eller naturlig kontroll mm.

Ekfat i vinkällaren och en provpipett

Ekfat i vinkällaren och en provpipett, copyright BKWine Photography

I källaren kanske vi går på djupet om ekens påverkan av vinet: vi provar vin från fat gjorda av olika typer av ek (även om det idag är mer en trend att prata om ekens ådertäthet istället för ursprung), från olika tunnbindare och med olika ”rostningsgrad”. Vi får en insikt i vikten av att välja rätt när det gäller ekfat. Och kanske tar vi en titt på vilka alternativ det finns till faten: t.ex. ekspån, och ekplankor. Och akacia och körsbär.

Vi tar en titt på olika sorters ”tillsatser” i vinet och vad de används för: jäst, tanniner, svavel (går det att göra vin utan svavel? – en mycket trendig debatt idag), enzymer, chaptalisering, syratillsats, syrareduktion osv. Temperaturkontroll är en annan mycket viktig faktor i vintillverkningen. Många anser det vara den viktigaste innovationen, och den viktigaste kontrollfaktorn, inom modern vintillverkning.

Provflaskor med vin i vinprovningslaboratoriet

Provflaskor med vin i vinprovningslaboratoriet, copyright BKWine Photography

Du kommer också att få pröva din talang i den svåra konsten att blanda till ett färdigt vin, en bra cuvée, av olika vinkomponenter. Kanske försöker vi få till ett balanserat och harmoniskt bordeauxvin utgående från de fyra (eller tre, eller fem) olika druvsorterna en vinproducent i Bordeaux har till sitt förfogande.

Detta är ett exempel på hur en skräddarsydd vinresa kan se ut. Du hittar mer information om våra skräddarsydda och specialgjorda vinresor och utbildningsresor här.

Kontakta oss för en diskussion om din nästa vinresa och vinkurs!

Print Friendly, PDF & Email

, ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!