Istrien i Kroatien: vin, tryffel, honung och mat

Utsikt över dalen, vingårdar och en by på bergstoppen

Utsikt över dalen, vingårdar och en by på bergstoppen, copyright BKWine Photography

Vi har just kommit tillbaka från Kroatien. Vi spenderade några dagar i Istrien där vi besökte vinproducenter, provade intressanta viner och åt (bland annat) fantastiskt god prosciutto.

Istrien är Kroatiens nordligaste kuststräcka, en region som är tvåspråkig så om man talar italienska så har man inga problem att göra sig förstådd. Istrien är berömd för sin malvazia (eller malvasia, eller malvasija, eller malvasia istriana…), ett vitt, friskt och ganska blommigt vin med en trevlig bitterhet på slutet. Ibland ger vinmakaren musten en kort eller lite längre skalkontakt vilket ger en kraftigare stil av malvasija. Jag blev riktigt imponerad av dessa viner, det är goda, spännande och lite ovanliga.

Vi smakade också den röda specialiteten, druvan teran (en nära släkting till refosco). Teran ger ett vin med körsbärsfrukt, mogna bär och stark personlighet, kanske lite för stark ibland för ofta väljer man att blanda den med merlot.

En handfull vit tryffel

En handfull vit tryffel, copyright BKWine Photography

Istrien ligger ju vid kusten och det är många är turister som hittar hit (dock är det lite lugnare så här i mars, vilket inte är en nackdel). Landskapet är vackert. Kusten är himmelsk och en bit in i landet finns pittoreska byar uppflugna på bergstopparna och omgivna av vingårdar, pinjetallar, cypresser och olivträd.

Olivoljan är av mycket hög kvalitet, en av de bästa jag smakat. Överhuvud taget finns här mycket fina råvaror. Den redan nämnda lufttorkade skinkan, istrisk prosciutto, vit tryffel, spindelkrabba, sardiner och en massa annan fisk, färsk från havet, pilgrimsmusslor, ost tillverkad av fårmjölk, mört kalvkött, ofta tillagat i timmar i den öppna spisen tillsammans med lök och potatis. De gör också utmärkt honung, ibland smaksatt med den vita tryffeln.

Grillad korv, över öppen eld, till lunch

Grillad korv, över öppen eld, till lunch, copyright BKWine Photography

Vi hade en klarblå himmel under våra fyra dagar i Istrien, men jag är säker på att jag skulle ha älskat det även utan solen. Detta är en “ny” (men också mycket gammal) vinregionen att hålla ögonen på.

– – –

I höst arrangerar vi vår första vin- och matresa till Istrien i Kroatien. Det blir en fantastiskt upplevelse för de som följer med, med spännande viner, spektakulära landskap, och genuin mat.

Ett glas rött vin till lunch

Ett glas rött vin från druvan teran till lunch, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!