Istrien i Kroatien: vin, tryffel, honung och mat

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email
Utsikt över dalen, vingårdar och en by på bergstoppen
Utsikt över dalen, vingårdar och en by på bergstoppen, copyright BKWine Photography
Vi har just kommit tillbaka från Kroatien. Vi spenderade några dagar i Istrien där vi besökte vinproducenter, provade intressanta viner och åt (bland annat) fantastiskt god prosciutto.

Istrien är Kroatiens nordligaste kuststräcka, en region som är tvåspråkig så om man talar italienska så har man inga problem att göra sig förstådd. Istrien är berömd för sin malvazia (eller malvasia, eller malvasija, eller malvasia istriana…), ett vitt, friskt och ganska blommigt vin med en trevlig bitterhet på slutet. Ibland ger vinmakaren musten en kort eller lite längre skalkontakt vilket ger en kraftigare stil av malvasija. Jag blev riktigt imponerad av dessa viner, det är goda, spännande och lite ovanliga.

Vi smakade också den röda specialiteten, druvan teran (en nära släkting till refosco). Teran ger ett vin med körsbärsfrukt, mogna bär och stark personlighet, kanske lite för stark ibland för ofta väljer man att blanda den med merlot.

En handfull vit tryffel
En handfull vit tryffel, copyright BKWine Photography

Istrien ligger ju vid kusten och det är många är turister som hittar hit (dock är det lite lugnare så här i mars, vilket inte är en nackdel). Landskapet är vackert. Kusten är himmelsk och en bit in i landet finns pittoreska byar uppflugna på bergstopparna och omgivna av vingårdar, pinjetallar, cypresser och olivträd.

Olivoljan är av mycket hög kvalitet, en av de bästa jag smakat. Överhuvud taget finns här mycket fina råvaror. Den redan nämnda lufttorkade skinkan, istrisk prosciutto, vit tryffel, spindelkrabba, sardiner och en massa annan fisk, färsk från havet, pilgrimsmusslor, ost tillverkad av fårmjölk, mört kalvkött, ofta tillagat i timmar i den öppna spisen tillsammans med lök och potatis. De gör också utmärkt honung, ibland smaksatt med den vita tryffeln.

Grillad korv, över öppen eld, till lunch
Grillad korv, över öppen eld, till lunch, copyright BKWine Photography

Vi hade en klarblå himmel under våra fyra dagar i Istrien, men jag är säker på att jag skulle ha älskat det även utan solen. Detta är en “ny” (men också mycket gammal) vinregionen att hålla ögonen på.

– – –

I höst arrangerar vi vår första vin- och matresa till Istrien i Kroatien. Det blir en fantastiskt upplevelse för de som följer med, med spännande viner, spektakulära landskap, och genuin mat.

 

Ett glas rött vin till lunch

 

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!