Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Österrike, 25-29 september 2024

Dela/gilla reseprogrammet:

Vinresan till Österrike, med grüner veltliner och zweigelt från byarna längs Donau och i Burgenland

— Österrike är ett litet men mycket spännande vinland med en genomgående hög kvalitet på sina viner. Det är fortfarande ett ganska okänt vinland för många. Varför inte lära känna dessa intressanta viner lite närmare på plats? Druvorna växer dessutom i hisnande vackra miljöer. Vi besöker de två största regionerna, Niederösterreich och Burgenland. Vi lär känna bl.a. landets paraddruva grüner veltliner och den karaktärsfulla blå druvan zweigelt.

I korthet

 • 4 nätter
 • Privata provningar, ca 10
 • Två nätter i Wien
 • Plus boende i Wachau och Eisenstadt
 • Pris: 18 600 SEK
 • Vackra vinlandskap längs Donau
 • Personliga möten med odlare
 • Rött, vitt och ädelsött
 • Spännande, lokalt kök

Boka nu!

Österrike är ett litet vinland som har ett mycket gott renommé ute i världen. Den stora druvan är den gröna grüner veltliner men de röda vinerna är på stark frammarsch. Zweigelt, sankt laurent och blaufränkisch är viktiga blå druvor. Vin odlas framför allt i östra delen av landet, relativt nära Wien. Vi kommer att besöka de två största vinregionerna, Niederösterreich och Burgenland.

Vingårdarna i Niederösterreich följer den spektakulärt vackra Donau-dalen västerut från Wien. Här besöker vi välkända distrikt som Wachau, Kamptal och Kremstal. Grüner veltliner och riesling växer på branta sluttningar ner mot floden.

En liten by och terrasserade vingårdar i Donaudalen i Österrike
En liten by och terrasserade vingårdar i Donaudalen i Österrike, copyright BKWine Photography
En liten by och terrasserade vingårdar i Donaudalen i Österrike
En liten by och terrasserade vingårdar i Donaudalen i Österrike, copyright BKWine Photography

Vi åker sedan vidare till Burgenland, landets i östligaste region, nära gränsen till Ungern. Här gör man röda viner på bl.a. zweigelt och blaufränkisch, ädelsöta vita viner och även en del mycket bra torra vita viner. Klimatet skiftar inom regionen men det är generellt sett en varm och solig region som gör Österrikes fylligaste viner. Vi besöker framför allt den västra sidan av Neusiedler See, en stäppsjö som delvis ligger i Ungern.

Vi träffas i Wien, där vi bor första och sista natten. Andra natten bor vi i Wachau vid Donau och tredje natten i vackra Eisenstadt.

Resan leds av en av BKWines expertguider.

Bordet dukat för lunch med vin hos en vinproducent i Österrike
Bordet dukat för lunch med vin hos en vinproducent i Österrike, copyright BKWine Photography
Bordet dukat för lunch med vin hos en vinproducent i Österrike
Bordet dukat för lunch med vin hos en vinproducent i Österrike, copyright BKWine Photography

Program — Vinresa i Österrike

Preliminärt program.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Vissa detaljer i programmet kan vara annorlunda, t.ex. vilka vingårdar vi besöker. Vi lägger ner stort arbeta på att se till att våra besök blir speciella minnesvärda upplevelser. Därför besöker vi ofta andra vingårdar än de som är stora och kända, med många besökare och många anställda guider. Istället har vi valt att ge dit en mer unik och personlig upplevelse med besök hos noga utvalda producenter där vi ofta (men inte alltid) träffar ägaren eller vinmakaren.

Programmet i korthet

 • Dag 1, onsdag — Ankomst till Wien
 • Dag 2, torsdag — Wagram, Kremstal
 • Dag 3, fredag — Wachau, Kamptal
 • Dag 4, lördag — Burgenland
 • Day 5, söndag — Hemfärd

Onsdag, 25 september — Ankomst till Wien

Ankomst till Wien. Incheckning på vårt centralt belägna hotell, fyrstjärniga K+K Palais Hotel tidigare kejsaren Franz Josephs palats och nu vackert moderniserat.

Hotellet HiLight Suites Hotel**** ligger vid Wiener Stadtpark i ett vackert renoverat hus från 1800-talet på gångavstånd till många av Wiens sevärdheter, shoppingstråk och restauranger. Wien är ju också en av de få huvudstäder som har vingårdar inpå knuten. Wien har drygt 600 hektar vinodlingar. Vingårdarna på kullarna runt huvudstaden lockar många turister, speciellt vid skördetid när de kan smaka heurigen, det knappt färdigjästa vinet.

Även staden som sådan har många vinbarer där man kan utforska den österrikiska vinskatten. Och restauranger finns i överflöd. Wien-borna går traditionellt mycket på restaurang och det är för dem en naturlig mötespunkt. Och man ska gärna smaka en wienerschnitzel. Den blir aldrig så god som den är i Wien.

Fri kväll att upptäcka fantastisk Wien.

En vinproducent i Österrike inspekterar sina snart mogna gruner veltliner-druvor
En vinproducent i Österrike inspekterar sina snart mogna gruner veltliner-druvor, copyright BKWine Photography
Gatuskyltar till olika vingårdar i en lite vinby i Österrike
Gatuskyltar till olika vingårdar i en lite vinby i Österrike, copyright BKWine Photography

Torsdag, 26 september — Wagram, Kremstal och Wachau

Efter frukost och utcheckning hämtar vår buss upp oss vid hotellet i Wien. Vi ska ge oss ut bland vingårdarna i regionen Niederösterreich. Vi följer den vackra Donau-dalen västerut.

Landskapet här är magnifikt. Vinrankorna växer på terrasserade vingårdar som brant sluttar ner mot floden. Vinerna är huvudsakligen smakrika grüner veltliner och riesling.

Vi stannar till i Wagram hos Weingut Leth. Franz Leth har 80 hektar och 60 % är grüner veltliner. Men han gör också mycket god pinot noir. Och kanske ännu mer spännande, han odlar den intressanta och ovanliga roter veltliner (inte släkt med grüner!) som trivs bra i lössjorden i Wagram. 

Vi åker vidare mot Kremstal och till Weingut Sepp Moser, en biodynamisk producent, certifierad Demeter sedan 2009. Nikolaus Moser gör en samling mycket intressanta vingårdsviner. Här äter vi också en läcker lunch.

Eftermiddagsbesöket blir i Wachau, det mest kända distriktet i Niederösterreich. Tack vare sitt vackra och unika landskap är Wachau sedan år 2000 på Unescos världsarvslista.

På eftermiddagen checkar vi in på Hotel Steigenberger**** som ligger ovanför den lilla byn Krems, omgiven av vingårdar och med fin utsikt över Donau. Här ska vi bo en natt. Det blir en liten stunds fri tid och lite senare träffas vi för aperitif och middag i hotellets restaurang som specialiserar sig på regionala och säsongsbetonade råvaror. Vi fortsätter att diskutera och prova de lokala vinerna.

Vingårdar i Wachau på terrasser på en brant sluttning i Österrike
Vingårdar i Wachau på terrasser på en brant sluttning i Österrike, copyright BKWine Photography
Vingårdar i Wachau på terrasser på en brant sluttning i Österrike
Vingårdar i Wachau på terrasser på en brant sluttning i Österrike, copyright BKWine Photography

Fredag, 27 september — Wachau och Kamptal

Vi äter en god frukost och sedan checkar vi ut från hotellet. Idag ska vi fortsätta att utforska Wachau och vi åker även till Kamptal.

Vi besöker några kända producenter som t.ex. Sverige-populära Weingut Jurtschitsch, en familjegård med många innovativa idéer. Vi kommer att lära oss mer om skötseln av vingårdarna på de branta sluttningarna och hur man odlar ekologiskt och hållbart.

Efter en god lunch fortsätter vi med ett besök hos högklassiga Domäne Wachau. Vi besöker bl.a. den vackra och historiska vinkällaren och vi får en provning av egendomens toppviner.

Efter detta besök kör vi vidare österut mot Burgenland, Österrikes näst största vinregion. Resan tar cirka 2 timmar.

Vi checkar in på fyrstjärniga Hotel Galantha i Eisenstadt som ligger på den västra sidan om Neusiedlersee. Vi bor mycket centralt i denna lilla stad där Haydn föddes. Intill hotellet ligger det vackra slottet Esterhazy.

Fri tid och fri kväll.

En vinbar och restaurang i en lite by i Österrike
En vinbar och restaurang i en lite by i Österrike, copyright BKWine Photography
En vinbar och restaurang i en lite by i Österrike
En vinbar och restaurang i en lite by i Österrike, copyright BKWine Photography

Lördag, 28 september — Burgenland

Under vår dag i Burgenland kommer vi att besöka producenter av rött, vitt och kanske också sött vin. Men Burgenland är extra känt för sina röda viner så det dessa vi kommer att fokusera på.  

Eisenstadt ligger i Leithaberg DAC som är känd för sina fina blaufränkisch. Men vi hittar också zweigelt, grüner veltliner, sankt laurent, pinot noir, merlot och flera andra druvor. Leithaberg DAC måste ha minst 85 % blaufränkisch så mycket av vinerna här säljs med beteckningen Burgenland.

Vi börjar morgonen med att åka mot Rust, en charmig liten stad vid Neusiedlersee, känd för sitt söta vin kallat ausbruch. Men vi besöker en producent här som framför allt känd för sina röda viner. Efter ett spännande besök i vingården och i källaren blir det provning av valda delar av det stora sortimentet. 

Lunchen blir på Restaurant Braunstein i Purbach am Neusiedler See. I famljen Braunstein ingår Birgit Braunstein som har en känd biodynamisk vinegendom i byn och vars viner naturligtvis serveras i restaurangen.

Efter lunchen hinner vi med ytterligare ett besök som blir strax norr om Neusiedlersee. Därefter är det dags att åka tillbaka till Wien igen för vår sista övernattning. Resan dit tar cirka en timme.

Vi checkar in på HiLight Suites Hotel och därefter är kvällen fri för egna upptäckter i denna fantastiska stad.

En vinkällare med stora gamla ekfat hos en vinproducent i Österrike
En vinkällare med stora gamla ekfat hos en vinproducent i Österrike, copyright BKWine Photography
En vinkällare med stora gamla ekfat hos en vinproducent i Österrike
En vinkällare med stora gamla ekfat hos en vinproducent i Österrike, copyright BKWine Photography

Söndag, 29 september — Hemfärd

Resan slut efter frukost. 

Vissa detaljer i programmet kan vara annorlunda, t.ex. vilka vingårdar vi besöker. Vi lägger ner stort arbeta på att se till att våra besök blir speciella minnesvärda upplevelser. Därför besöker vi ofta andra vingårdar än de som är stora och kända, med många besökare och många anställda guider. Istället har vi valt att ge dit en mer unik och personlig upplevelse med besök hos noga utvalda producenter där vi ofta (men inte alltid) träffar ägaren eller vinmakaren.

Slå till!

Vi vill gärna ha dig med.

En klase roter veltliner med nästa mogna druvor i Österrike
En klase roter veltliner med nästa mogna druvor i Österrike, copyright BKWine Photography
En klase gruner veltliner med nästa mogna druvor i Österrike
En klase gruner veltliner med nästa mogna druvor i Österrike, copyright BKWine Photography

Mer reseinformation

Vi har tidigare skrivit om hur det är att komma med på en vinresa till Österrike och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Några videor från vingårdsbesök och annat:

Vinböcker

Vi har skrivit mer än tio vinböcker, nationellt och internationellt prisbelönta för vinjournalistiken.

Vi har till exempel skrivit Vinets underbara värld, den enda fullständiga, uppdaterade och moderna boken om alla världens viner. Även använd som kursbok på vinkurser.

Ingen annan vinresearrangör har samma kunskap, kompetens och erfarenhet.

En samling vinböcker skrivna av BKWine

Fakta — vinresa Österrike

Datum: 25-29 september 2024

Pris: 18 600 SEK

Enkelrumstillägg: 1400 SEK

I resans pris ingår:

 • 4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på fyrstjärniga hotell:
  • 2 nätter på HiLight Suites Hotel i Wien
  • 1 natt på Hotel Steigenberger, Krems
  • 1 natt på Hotel Galántha i Eisenstadt
 • Måltider enligt programmet (*):
  • 3 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner hos vinproducent eller lokal restaurang
  • 1 gastronomisk flerrätters-middag inklusive olika viner
 • Start- och slutpunkt: Wien
 • Buss på plats
 • Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Språket vid besöken är engelska
 • Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem.

Du tar dig själv till Wien.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 deltagare vid ”sista bokningsdatum”. Maximalt antal deltagare på resan: 20.

Boka resan

Sista bokningsdag: 15 juni 2024

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på 4500 SEK. Resterande avgift ska vara inbetald senast 30 dagar före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banköverföring till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan. Det är viktigt att du läser våra resevillkor.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

 • Tel. Sverige: 08-559 22 155
 • Tel. Frankrike: +33 1 58 88 04 66 eller +33 6 80 45 35 70
 • Skype: “bkwine”. Ring oss på skype.
 • email: info@bkwine.com, eller formuläret nedan.
 

“Jag vill boka resan” eller “Jag vill ha mer info”

* = obligatorisk info

Viktigt: Vi skickar dig automatiskt en kopia på detta mail. Om du inte har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! 1) Kontrollera din spamfloder, 2) försök att skicka en gång till, du kanske stavade fel på din mailadress. Eller skicka oss ett vanligt mail till vår mailadress som du hittar här ovan. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.

Tipsa dina vänner om det här programmet

Kanske kan någon av dina vänner vara intresserad av att komma med på vinresan? Tipsa dem om programmet och fråga om de kanske har lust att komma med dit på resan. Dela med dig av programmet på sociala nätverk eller skicka ett mail:

Mer om våra resor

Varför resa med BKWine?

Vi, Britt & Per Karlsson, är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv. Vi är internationellt publicerade vinskribenter och vi har skrivit tio prisbelönta böcker.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra. Vi jobbar seriöst. Detta är ingen hobby eller sidoverksamhet för oss. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa fantastiska upplevelser till dig.

Alla våra resor leds av guider med djupgående vinkunskaper. I många fall är det vi själva som leder resorna.

Läs mer om varför du borde välja BKWine för din vin- och matresa.

Tusentals glada och nöjda kunder

Under åren har tusentals vinälskare rest med oss. Många kommer tillbaka för att resa igen och igen med BKWine till nya vinregioner. Våra mest trogna kunder har varit på mer än tio BKWine-resor. Vi är glada och stolta över att ha så trogna kunder.

Läs mer vad kunder säger om våra resor.

Utmärkelser och omnämnanden

Vi är stolta och glada över att ha fått många utmärkelser och positiva omnämnanden, till exempel:

 • World’s Top Wine Tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor, samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals, Sveriges bästa vinbok, Årets Bok med flera bokpriser
 • Tre gånger OIVs bokpris, International Organisation of Vine and Wine, enda svenska författare som fått detta prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna, en ära tilldelad Britt 2011
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Om de vinproducenter vi besöker

Vårt mål är att du ska uppleva något av det bästa och mest intressanta i vinvärlden, när det gäller vin och mat.

Vi lägger ner mycket arbete på att skapa enastående vinbesök, och på det viset är vi ganska annorlunda än många vinresearrangörer. Det är inte alltid de mest berömda, de internationellt kända egendomarna som erbjuder de bästa vinupplevelserna. Det är ganska enkelt att organisera en vinresa med de mest kända och uppskrivna namnen i vinvärlden. Men på den typen av resor träffar du sällan vinproducenten eller ägaren. Du är helt enkelt en av tusentals besökare de får varje år.

Vi gör saker annorlunda. Med BKWine Vinresor kommer du att träffa människorna bakom etiketten, ofta vinmakarna och / eller ägarna. Tack vare dem får du en unik, verkligen personlig upplevelse och en inblick i vinvärlden som ingen annan kan erbjuda. När du reser med BKWine är du mer som en speciell gäst än en turist.

Vi har personliga kontakter och oöverträffad kunskap tack vare mer än 20 år som vinjournalister, med 10 vinböcker publicerade och som vinresearrangörer med mer än 30 års erfarenhet. Du kan vara säker på att få de bästa vinreseupplevelserna med BKWine Vinresor.

Läs mer om de vinproducenter och vingårdar som vi besöker.

En riktig gourmetupplevelse: mat och gastronomi

För oss är vin och mat intimt sammankopplade. Detta är en grundläggande del av vår vinresefilosofi. Därför är en vinresa med BKWine alltid en enastående kulinarisk upplevelse både för vinentusiasten och för gourmeten. En BKWine-resa också är en gastronomisk resa som utforskar det spännande förhållandet mellan mat och vin.

Läs mer om måltider: mat och gastronomi på våra resor.

Resegaranti och resevillkor

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti.

Läs mer om resegaranti och konsumentskydd och läs också de för dig mycket viktiga resevillkoren.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

 • ”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
 • Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
 • Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.
 • Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om hälsa i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Vi kan alltid tillmötesgå matallergier. Men för att vi ska kunna hantera dem måste du informera oss om alla allergier innan resan startar.

Läs mer i ”vanliga frågor” och i bokningsvillkoren.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller om du vill ha något annat än det vi just nu har på programmet. Vi arrangerar skräddarsydda resor för privatpersoner, företag, vinklubbar m.m.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Antalet personer i gruppen kan variera. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta gör en stor skillnad i kvalitet och upplevelse. Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till destinationen, för de flesta av våra resor. Väl på plats tar vi hand om allt.

Mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Läs också vår online-tidning BKWine Magazine med artiklar från hela vinvärlden. 

Och även:

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin och resor, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor.

Dela/gilla programmet:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla programmet med någon:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Nyfiken på mer om vinresor?

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!