Tryffel och vin

Tryffel- och vinresa i södra Rhône/Provence
På jakt efter den svarta tryffeln och det goda vinet

EXEMPEL – TIDIGARE RESA

Har du alltid drömt om att få leta efter tryffel? Åka på tryffelresa? Nu har du chansen. Följ med oss i februari till södra Rhône-dalen och Provence. Vi kommer att leta tryffel med specialtränade hundar och vi kommer att äta en magnifik tryffellunch.

Ett unikt tillfälle att lära känna den mest omtalade och mytomspunna delikatessen i den franska gastronomin! Vi kommer naturligtvis också att besöka intressanta och spännande vinproducenter och smaka många goda viner. En intressant olivoljeprovning står också på programmet.

Tryffeln som det handlar om här är tuber melanosporum, också känd under namnet Perigordtryffel eller den svarta tryffeln. Ibland kallas den också ”den svarta diamanten” på grund av det höga priset. Denna tryffel hittar man bara i Périgord i sydvästra Frankrike, i södra Rhône-dalen och i västra delen av Provence. Vi kommer att vara en förmiddag ute i tryffelskogen med en eller två tryffelhundar och deras husse, en av de få tryffel-”odlarna” i regionen. Kan man alltså odla tryffel? Följ med på resan så får ni se hur det går till!

Efter ”jakten” blir det skönt att komma in till brasan och den lunch som vår värd och hans hustru preparerat till oss. Vi kommer att få smaka tryffel i en mängd olika rätter.

En stor del av resan ägnar vi naturligtvis åt vinet. Vi kommer att ha flera intressanta besök hos vinodlare i södra Rhône och i den ganska nya appellationen Coteaux d’Aix en Provence. I båda dessa områden har flera nya, kreativa och entusiastiska producenter slagit sig ner. Vi kommer även att besöka klassiska Châteauneuf-du-Pape.

Vi kommer att bo i Avignon, påvarnas och teaterfestivalernas stad. Staden med Frankrikes mest kända bro och ett flertal andra sevärdheter, inte minst det ståtliga påvepalatset där påvarna bodde under några årtionden på 1300-talet. Här i Avignon finns ett många bra restauranger att uppsöka på kvällarna när ni vill koppla av efter dagens vingårdsbesök.

Lite mer smakprov på tryffel och vin

BKWine ute på tryffeljakt:

Mer om Rhoneviner:

Mer om Provence:

Program

Preliminärt program

För mer detaljer kontakta BKWine
Onsdag

Ankomst till Avignon. Incheckning på vårt centralt belägna hotell.

Torsdag – Tryffeljakt

På morgonen åker vi upp till en tryffelskog några mil från Avignon där vi kommer att leta tryffel tillsammans med ägaren och hans hundar. Tryffeln som växer här i södra Rhône är den dyraste och smakrikaste av de svarta tryfflarna, nämligen tuber melanosporum, också kallad Perigord-tryffeln, eller ”den svarta diamanten”.

Därefter äter vi en flerrätterslunch (det brukar bli en fyra-fem rätter…) på farmen, där tryffeln ingår som ingrediens i alla rätterna. En verkligen enastående och speciell gastronomisk upplevelse!

På eftermiddagen blir det ett vingårdsbesök och vi åker vi upp mot de mäktiga Dentelles de Montmirail-bergen med sina taggiga toppar. Här finns en mängd pittoreska byar som alla gör välkända Côtes-du-Rhône-viner: Séguret, Sablet, Rasteau, Cairanne, Gigondas, Vacqueyras, Beaumes-de-Venise med flera. Här finns idag många ambitiösa vinbönder som verkligen tar vara på den potential som området har för kvalitetsvin.

Fredag – Châteauneuf-du-Pape

Vi ägnar dagen åt Châteauneuf-du-Pape, södra Rhône-dalens mest kända vin. Här har man de senaste åren upplevt något av en renässans, mycket tack vare en ny generation av unga entusiastiska vinodlare. Här hittar vi viner med härligt varma och kryddiga aromer som kanel, kryddnejlika och nyrostat kaffe. De stora, runda stenarna – galets roulés – som är karaktäristiska för området har förmågan att magasinera värme och hålla vinrankorna varma långt in på natten.

Vi besöker producenter som Château Roger Sabon, Domaine de la Janasse, Domaine de Marcoux, Domaine de la Vieille Julienne.

Vi äter lunch inne i lilla byn Châteauneuf-du-Pape och vi hinner ta en snabb titt på ruinen av påvarnas sommarslott.

Sen eftermiddag är vi åter i Avignon. Fri kväll.

Lördag – Olivolja och vin i Coteaux d’Aix en Provence

Många egendomar nere i Provence erbjuder ju både eget vin och egen olivolja. Vi besöker en av dessa i närheten av Lançon-de-Provence och vi får en utförlig och mycket intressant olivoljeprovning och samtidigt en beskrivning av hur det går till att göra olivolja och vad man ska tänka på när man handlar sin olja.

Därefter stannar vi kvar i området och besöker vinodlare i appellationen Coteaux d’Aix en Provence. Detta distrikt fick sin appellation contrôlée först 1985 och har på dessa dryga 20 år totalt lyckats omvandla folks uppfattning om Provence-vin. Visserligen handlar det här också en del om rosé-vin men de röda vinerna står för hela 42 % av produktionen. Vinerna är gjorda av de vanliga sydfranska druvsorterna som grenache, syrah och mourvèdre men man har också länge haft en förkärlek för cabernet sauvignon som funnit sig väl tillrätta i Provence. Detta är idag ett av Frankrikes mest spännande distrikt.

Sen eftermiddag är vi åter i Avignon. Fri kväll.

Söndag

Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.
Om de producenter vi besöker

bf15-397-9718Vi vill att du ska få uppleva det bästa och det mest intressanta. Vi lägger ner stort arbete på att hitta riktigt bra besök. Ofta är det inte de mest ”kända” namnen som är de intressantaste. Riktigt roligt blir det när man träffar vinmakaren eller ägaren själv, och kanske t o m hans (eller hennes) familj – och börja diskutera och komma dem inpå livet, och kanske äta lunch hos dem eller på egendomen. Därför är resan inte ”fullspäckad” med besök, men ofta blir det ändå snålt om tid eftersom diskussionen – och provningen! – lätt drar ut på tiden…

Resan är därför upplagd med en blandning av både små familjeproducenten och mer kända producenter – allt noga utvalt för att du ska få en unik upplevelse.

Alla besök är inte ”spikade” när vi skriver programmet eftersom vi kontinuerligt jobbar på och förbättrar programmet. Men tveka inte att kontakta mig ifall du har några undringar eller är nyfiken på fler detaljer.
Lite mer smakprov på vingårdsbesök från BKWine TV:

(Klicka på knappen med tre små rutor, nere till vänster, så kommer en meny med fler BKWine TV videos att visas.)

Se mer på vår YouTube-kanal: www.youtube.com/bkwine.
Fakta

Datum: EXEMPEL PA TIDIGARE RESA

Pris:

Enkelrumstillägg:

I resans pris ingår:
bullet 4 hotellnätter i dubbelrum på bra medelklasshotell i Avignon, inklusive frukost
bullet Måltider:
bullet 3 gastronomiska luncher inklusive vin på regional restaurang eller hos vinproducent
bullet varav en exklusiv tryffellunch
bullet samtliga besök och vinprovningar
bullet en omfattande och instruktiv olivoljeprovning
bullet buss på plats
bullet tolkning från franskan till svenska (vissa besök kan vara på engelska)
bullet vinguidning och reseledning på svenska av BKWine

I resans pris ingår inte:
bullet Resan ner och hem

Ni tar er själva till Avignon. Vi kan gärna ge tips om resesätt eller förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg och andra extratjänster.

Researrangör: Britt Karlsson, BKWine AB

Britt är baserad i Paris och jobbar sedan snart 15 år tillbaka som vinlärare, vinresearrangör och vinskribent (Livets Goda, Fine Wine, Allt om Vin, Munskänken…). Hon har under dessa år arrangerat ett stort antal vinresor i de flesta av Europas vinländer, och har ett stort kontaktnät bland producenterna. En vinresa i ett vindistrikt med BKWine är en unik upplevelse!

Reseledare på våra resor är antingen Britt själv eller någon av våra särskilt utvalda reseledare. Det är viktigt för oss (och för dig!) att reseledaren kan både vin, språk och kultur. Reseledaren är din ciceron både i vinets värld och i den lokala kulturen. Plus förstås att reseledaren tolkar språket om det behövs.

Läs mer om BKWines vinguider här!

BKWines resor är “av Munskänkarna rekommenderade” resor.

BKWine har ställt resegaranti hos Kammarkollegium, se vidare nedan.

Guide på denna resa: Britt Karlsson
Viktigt att veta

Våra grupper är alltid små och maximalt antal deltagare är runt 20 personer.

För att resan ska genomföras krävs 10 anmälda vid sista anmälningsdag!

BKWine har ställt resegaranti till Kammarkollegiet enligt svensk och europeisk lag. Läs mer om resegaranti här.

Läs våra resevillkor här.

Läs mer information om ”resan ner” med tips och råd här
För mer inspiration
bullet

TIPSA en bekant om den här resan! Klicka här
bullet

Se bilder från tidigare resor. Klicka här
bullet

Läs vad tidigare resedeltagare tycker. Klicka här
bullet

Se video från vingårdar och vindistrikt som vi besökt: BKWine TVs YouTube-kanal.
Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på mitt nyhetsbrev om vin, gastronomi och resor – BKWine Brief. Klicka här för att prenumerera gratis på Briefen!

Print Friendly, PDF & Email

,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!