Ett vin blir till

Ett vin blir till – arbetet i vingården och i vinkällaren

”En utförlig, noggrann och mycket lärorik färd genom vingårdar och källare, där varje förklarat sammanhang inspirerar till egna upptäcktsresor bland odlare, plockare och önologer.” (Måltidsakademiens prismotivering)

Ett vin blir till

Ett vin blir till

Detta är en mycket annorlunda vinbok! Den handlar inte om ’vi har provat vinet xyz’ eller ’vin ABC passar till mat DEF’ och så vidare.

Boken handlar istället om arbetet i vingården och i vinkällaren, vilket också är dess undertitel.

Boken har vunnit två priser:

  • Årets bästa svenska vinbok 2010” från Måltidsakademien i Grythyttan
  • Världens bästa vinbok för professionella 2011” från Gourmand World Cookbook Awards 2011

Det är en kompakt bok, fylld med fakta. Men den är inte alls en överdrivet teknisk bok. Den är skriven för den vinälskande ”amatören” (i ordets franska mening – en som älskar vin). Texten bygger på våra många år i vinbranschen. Många vinodlare kommer själva till tals. Den är också fylld med bilder, ett bildmaterial som visar saker och detaljer som sällan eller aldrig brukar visas upp, eller få plats i ytligare vinböcker.

Boken är i första hand skriven för vinentusiasten, eller för den som arbetar med vin i Sverige, för den som vill lära sig mer om hur det går till när man odlar och gör vin, och som inte har fått tillräckligt med information i existerande texter. Boken kan även användas som kursbok på vinkurser både för lekmän och på professionella vinutbildningar.

Så här presenteras boken av förlaget:

“‘Ett vin blir till – arbetet i vingården och i vinkällaren berättar om den ‘ädlaste av drycker’: Druvorna får vi av naturen, men vinet är en skapelse av människan. Om vinbonden inte odlade och skördade druvorna i vingården och tillverkade vinet i vinkällaren så blev det bara frukt. Med den här boken vill vi två, Britt och Per Karlsson, berätta om allt det människan, vinodlaren, gör för att det ska bli ett vin i slutändan.’

Efter oändligt många besök, intervjuer, samtal och avsmakningar i vingårdar och vinkällare i Europa och Nya världen redovisas här resultatet av mödan i en välskriven, informativ och rikt illustrerad bok. Vinodlarna och vinmakarna kommer själva till tals. Läsaren får en uppfattning om alla val, alla detaljer, alla faktorer som leder fram till den doftande drycken i glaset. Britt och Per Karlsson är bosatta i Paris och professionellt verksamma med vin sedan många år.”

Boken är i första hand skriven för vinentusiasten, eller för den som arbetar med vin i Sverige, som vill lära sig mer om hur det går till när man odlar och gör vin, och som inte har fått tillräckligt med information i existerande texter. Boken kan även användas som kursbok på vinkurser både för lekmän och på professionella vinutbildningar.

”I boken beskriver vi hur ett vin blir till från grunden, men vi går också in i detalj på sånt som det sällan pratas om, t.ex. mustkoncentration, bevattning eller ekspån, för att ta några exempel. Bildmaterialet är också unikt och ger mycket ytterligare information, om saker som sällan eller aldrig illustreras i andra publikationer” säger Britt.

”Vi försöker också avliva en hel del myter och missuppfattningar om vin, t.ex. om naturkorkar, skruvkorkar och andra förslutningar (skruvkork är inte bäst!), eller om ekologisk och biodynamisk vinodling (det är inte någon magisk månkult!). Utan att gå in på allt för tekniska detaljer beskriver vi hur det fungerar” förklarar hon.

”Ett vin blir till” är Britt och Pers andra bok efter den 2007 utgivna vinboken “Languedoc“, som uppmärksammades som ett pionjärverk om vinerna från södra Frankrike

Mer information om boken “Ett vin blir till” finns på BKWine Magazine (flera sidor med info). Där finns även information om var du kan köpa boken.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!