Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vilka regler gäller för att handla vin och ta / få hem det på en vinresa?

Dela / gilla artikeln:

Det allra viktigaste med en vinresa är, tycker vi, mötet med vinmakaren och vindistriktet. Att träffa personerna. Se miljöerna, vingårdarna, vinkällarna. Och förstås även att prova vinerna. Men visst kan det vara roligt att få hem några flaskor av vinerna man provat. Här är lite information om hur det kan gå till.

Mitt första tips är:

Köp inte vinet hos vinproducenten bara därför att det är några kronor billigare än hemma!

Oftast är vinet billigare i vinlandet, och hos producenten, än i Sverige, men det är nog i det stora hela inte så viktigt.

Mitt viktigaste tips är:

Köp sådant som är spännande! Sådant som du inte kan få tag på hemma. Sådant som kan ge dig en extra upplevelse. Kanske något som påminner dig om resan. Som du kan dricka och minnas med. (Bättre än att dricka för att glömma, eller hur?)

Och så lite information om hur det praktiskt går till.

Ta med flaskorna hem på flyget

Ett flygplan på flygplatsen
Ett flygplan på flygplatsen, copyright BKWine Photography

Flyger du till vindistriktet kan du ta hem vin i bagaget. Det är förbjudet att ha vin i handbagaget så det måste vara förpackat i en incheckad resväska.

Du kan också handla på flygplatsen. Men tänk då på att du kan få problem om du ska byta flyg, speciellt om det är långflyg från utanför Europa och du då måste genom en pass- och säkerhetskontroll. T.ex. handlar du vin på flygplatsen i Kapstaden, efter passkontrollen, så är det troligt att det kommer att beslagtas när du byter flyg i Frankfurt, London, Paris, eller var det nu blir, för att komma hem till Sverige. Trist men sant. (Fast den här regeln lär ska ändras 2014.)

Har du gott om plats i resväskan så är det bara att fylla på. Tänk på att förpacka det noga. Ta med bubbelpapper eller liknande om du vill vara förberedd. Det är sällan man får vinet paketerat i något hållbart hos producenten. Det finns speciella uppblåsbara påsar för vinflaskor att köpa men helt vanligt bubbelpapper och lite tröjor räcker för oss.

Ta med vinflaskorna i bilen hem

Om du åker vin till vindistriktet så har du förstås möjlighet att ta med dig mer flaskor.

Då får du ta med dig hur mycket som helst, under förutsättning att det endast är för ditt personliga bruk (att ha till en privat fest är OK också). Tack vare Sveriges medlemskap i EU så har ”införselkvoterna” försvunnit.

Ibland nämns en gräns på 90 liter. Det är felaktigt. Det finns en ”tumregel” i tullreglementet (baserat på EUs regler) som anger 90 liter, men det är uttryckligen angivet att detta inte är en regel eller gräns som ska tillämpas strikt. Det är uttryckligen sagt att det är tulltjänstemannens egen bedömning om rimligheten i ”personligt bruk” som gäller.

Åker du bil så kan du alltså i stort sett ta med dig hur mycket vin du vill. Tänk dock på att inte överlasta bilen. Det finns strikta gränser för hur mycket last du får ha i bilen…

Och ska du till ett land som inte är med i EU, t.ex. Norge, så gäller förstås andra regler.

En gammal veteranbil på ingång
En gammal veteranbil på ingång, copyright BKWine Photography

Köp vin från vinproducenten (eller en butik) och få det hemskickat

Det är också fullt möjligt, och förhållandevis enkelt, att köpa vin från en producent eller butik och få det hemskickat, under förutsättning att du följer vissa regler och att säljaren (vinproducenten) är inom EU.

Det finns lite olika varianter:

1. Enligt alla konstens regler – komplicerat

Om man exakt ska följa alla regler som finns uppställda så ska det gå till så här:

1) Leveransen måste anmälas i förväg. 2) Köpare måste självordna med transporten. 3) Köparen ska i förväg ställa säkerhet hos skattemyndigheten för skatten. 4) Leveransen ska åtföljas av ett ”ledsagardokument”. 5) När varorna kommit fram så ska köparen redovisa punktskatt i en särskild skattedeklaration.

Krångligt, men faktiskt inte lika krångligt som det låter. Läs alla detaljer här: Att köpa vin direkt från vinproducent eller vinhandlare i utlandet: direktimport.

2. Förenklad formellt riktig procedur – lättare?

Om säljaren är registrerad som ”distansförsäljare” så kan det bli enklare. Då kan säljaren ordna alla formaliteter, transport, och skattebetalning å dina vägnar. Det är på det viset många ”nätvinhandlare” fungerar.

Det finns några vinproducenter som har registrerat sig som distansförsäljare men inte många. Jag har stött på en enda.

Det finns även en möjlighet att säljaren registrerar sig temporärt som ”tillfällig distansförsäljare”. Det har jag beskrivit här: Handla vin från vilken vinbutik som helst utomlands och få det hemskickat. Lagligt. Fast det är ju i praktiken inte särskilt mycket enklare.

3. Betala bara skatten – inte helt formellt korrekt, men det verkar fungera

Man kan även hoppa över alla formaliteter och helt enkelt bara betala skatten:

Anmäl inköpet i förväg till skattemyndigheten och betala den skatt (moms och alkoholskatt, s.k. punktskatt) som du ska. Se till att du har ”kvitto” på skattebetalningen.

Låt vinproducenten (eller annan säljare) ordna allt annat, transport osv, som de brukar, som de är vana vid att göra för kunder där det inte är monopol.

Det verkar som om detta fungerar utan några problem i stort sett utan undantag. Du har visserligen inte följt alla formaliteter, men du har betalt skatten. Och det torde ju staten tycka är det viktigaste.

4. Handla och be och få det hemskickat. Punkt slut. – Enklast, men med en liten risk

Det sista alternativet är förstås att du helt enkelt handlar vinet och ber att få det hemskickat. Och struntar i formaliteterna med dokument och underlåter att betala den svenska skatten. (Moms och alkoholskatt har du förstås redan varit tvungen att betala i landet där du handlar.)

Det är uppenbart inte helt ”lagligt”. Men risken verkar liten. Det finns en viss risk att vinet fastnar i tullen, fast många gånger verkar det som om paketet kommer fram ändå utan problem.

Om vinet fastnar i tullen så kontaktar de dig. Då får du betala en liten tullavgift plus den moms och skatt som Sverige vill ha. Tullavgiften är 20 % av alkoholskatten. Sen får du varorna ändå. Läs mer om detta i slutet av denna artikel: Att köpa vin direkt från vinproducent eller vinhandlare i utlandet: direktimport.

En bil kommer lastad med vin
En bil kommer lastad med vin, copyright BKWine Photography

Inom Europa och utom Europa

Det som jag beskrivit ovan gäller länder inom EU. Om du reser in vindistrikt utanför EU (eller kommer från utanför EU) är möjligheterna mycket mer begränsade.

Om du till exempel är på vinresa i Sydafrika eller Sydamerika. Då är det helt olagligt att köpa vin och få det hemskickat. För att göra det så behövs importlicens. Det är bara inom EU som de regler jag beskrivit ovan gäller.

Å andra sidan så kanske det kan fungera ändå att få vinet hemskickat. Kanske har du tur och paketet kommer hem utan problem. Men risken är nog större att det fastnar i tullen, och regeln att du får ut varorna bara du betalar tull och skatt gäller inte heller. Men man kan ju alltid försöka om man har lust.

Slutsats

Det finns med andra ord flera olika sätt att köpa vin när man är på resa.

Men, som sagt, det viktigaste med en vinresa är ändå upplevelserna när du är på plats i vingården! Eller hur?

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!