Chile & Argentina, 31 januari – 15 februari 2015

I KORTHET

 • 16 dagar
 • Många vinbesök & provningar
 • Andernas spektakulära toppar
 • Gastronomiska måltider
 • Buenos Aires, Mendoza, Santiago och Valparaiso
 • Pris 38 700 SEK

Succéresan till Sydamerika – Vinresan till Argentina och Chile!

Följ med på en fantastisk upptäcktsresa i vingårdarna i Chile och Argentina! Och en hisnande resa över Andernas toppar.

— Chile och Argentina. Två vinländer på var sin sida om Anderna. Båda med storslagen natur. Och några av Nya Världens allra bästa viner! Vi ser framför oss vidsträckt Pampas och Andernas höga bergstoppar men också vackra vinfält, imponerande vinanläggningar, och ett pulserande Buenos Aires. Vi besöker flera av de allra mest högklassiga vingårdarna inklusive några mycket exklusiva men okända i Sverige, blandat med många andra sevärdheter. Härliga viner som passar perfekt till den Sydamerikanska gastronomin. En unik vin- och matresa som blir ett minne för livet.

Program    |    Resfakta    |    Boka resan    |    Mer om resan

Du kan skriva ut en utskriftsvänlig version av programmet, eller ladda ner en PDF, med Print/PDF-knappen i slutet av programmet.
Välkommen till Chile

Välkommen till Chile, copyright BKWine Photography

Allt detta och mycket därtill kommer vi att få uppleva under två veckor i Sydamerika. Resans tonvikt ligger naturligtvis på vinet, vingårdarna, och gastronomin, men vi kommer också att hinna se oss om: i Buenos Aires, Mendoza, Santiago de Chile, och Valparaiso. Vi njuter av högklassig tango i Buenos Aires. Vi smakar chilensk pisco sour och vi njuter, mycket, av det möra och goda argentinska köttet.

Resan leds av BKWines egen internationellt kända vinexpert, Britt Karlsson, Årets Svenska Vinpersonlighet 2011 enligt Munskänkarna och författare till boken ”Ett vin blir till” som blev utsett till World’s Best Wine Book for Professionals, tillsammans med en lokal Sydamerikansk guide. (Britt har även varit vindomare in nationella vintävlingar i både Chile och Argentina, liksom i Uruguay och Brasilien.)

Både Chile och Argentina är vinländer i förändring. Mycket nytt är på gång. Nya regioner odlas upp, nya druvsorter introduceras, nya idéer föds. Fler och fler talar om det viktiga arbetet i vingården. Att inte skörda övermogna druvor. Att uppnå balans och elegans. Konsumenter efterfrågar mer och mer viner med fin friskhet, de vill inte ha tunga viner. Allt detta kommer vi att märka när vi besöker vingårdarna. Det finns en stor experimentlusta hos vinproducenterna och vinerna har aldrig varit så bra som de är nu.

Under resans gång blir det många vinprovningar hos några av de allra främsta producenterna, både etablerade och nya ambitiösa vingårdar. En del av dem har du kanske inte hört talas om eftersom ryktet ännu inte hunnit upp till Skandinavien! Vi har varit ett flertal gånger i Sydamerika så vi har haft tid på oss att leta upp intressanta och spännande producenter!

Vingårdar i Argentina med Anderna i bakgrunden

Vingårdar i Argentina med Anderna i bakgrunden, copyright BKWine Photography

Vi startar resan i Buenos Aires, där Europa och Amerika blandas på ett originellt och intressant sätt. Här kan man ibland tro att man är i Paris, ibland i Milano. Här finns topprestauranger och små hemtrevliga bistroer, här kan man strosa och sitta på utekafé.

Från storstaden Buenos Aires flyger vi till Mendoza, Argentinas största och viktigaste vindistrikt. Här görs två tredjedelar av allt argentinskt vin. Mendoza är en ståtlig syn, med de snöklädda Anderna som bakgrundskuliss och den otroligt klarblå himlen.

Vinprovningsglas på lunchen

Vinprovningsglas på lunchen, copyright BKWine Photography

Argentina är ett land med en lång vintradition. Visserligen är det ett ”Nya Världen-land”, men Argentina har ändå starka influenser från ”gamla världen”. Här har man alltid druckit mest vin av Nya Världen-länderna och man har en vinkultur sedan länge. Och med så många spanjorer och italienare som det finns här så är det kanske inte så konstigt!

Efter några dagar bland Mendozas vingårdar och i vinkällarna så är det dags för en dag som vi kommer att minnas länge. Vi ska nämligen färdas med buss över Anderna, till Chile som ligger på andra sidan. En spektakulär resa över denna massiva bergskedja. Det är en ”transportsträcka” som verkligen är en upplevelse i sig!

Väl framme på andra sidan Anderna är det dags att utforska de chilenska vindistrikten. Vi börjar med Maipo som ligger närmast huvudstaden Santiago och fortsätter till vackra Colchagua-dalen. Vi avslutar med det ganska nya, men mycket spännande distriktet Casablanca, som ligger alldeles nära kusten.

Vi flyger sedan tillbaka hem till Europa igen från Santiago de Chile.

Vi åker i februari, det är alltså sommar och varmt och skönt. Skörden står för dörren, druvorna börjar bli fina och mogna. Som alltid på våra resor kommer vi att äta mycket goda gastronomiska luncher på vingårdarna. Det är faktiskt lika mycket en gourmetresa eller matresa som en vinresa! Vi kommer att prova på många lokala specialiteter, inte minst det goda köttet, ofta grillat över öppen eld! Och både Buenos Aires och Santiago har många mycket högklassiga restauranger. Att äta gott på en vinresa hör ju till. Tycker i alla fall vi!

Vi reser med en liten grupp. Maximalt 22 personer får plats på denna resa.

Mer info

Vi har tidigare skrivit om hur det är att komma med på en vinresa till Sydamerika och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Här finns mer att läsa, bilder och videos: om att resa i Sydamerikas vindistrikt.

Du kan också hitta mer info om Sydamerika, vinerna och vinproducenterna på BKWine Magazine.

En modern vinkällare med skinande ståltankar

En modern vinkällare med skinande ståltankar, copyright BKWine Photography

Program — Vinresa till Argentina och Chile

Preliminärt program.

Den kan bli vissa ändringar vad gäller vilka producenter som vi besöker. Som alltid på våra vinresor lägger vi stor vikt vid att besöken ska bli speciella och minnesvärda. Vi besöker kanske inte alltid de mest namnkunniga (de som har ett halvdussin anställda guider) utan istället de som ger dig mest unik upplevelse.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Programmet i korthet

 • Dag 1 — Avresa hemifrån till Buenos Aires i Argentina
 • Dag 2 — Ankomst till Buenos Aires
 • Dag 3-4 — Upptäck Buenos Aires
 • Dag 5-7 — Mendoza och Argentinas vindistrikt
 • Dag 8 — Spektakulär resa över Anderna till Chile
 • Dag 9-12 — Chiles vindistrikt och Santa Cruz
 • Dag 13 — Santiago de Chile
 • Dag 14 — Valparaíso och gran final asado-lunch
 • Dag 15 — Avfärd från Santiago de Chile
 • Dag 16 — Hemkomst

Dag 1, lördag 31 januari
— Avfärd hemifrån

Du lämnar Europa med nattflyget till Buenos Aires. (Se vidare kommentar nedan för mer info, under rubriken ”Flyg”.)

Dag 2, söndag 1 februari
— Ankomst Buenos Aires

Ankomst på morgonen till Buenos Aires Ezeiza International Airport-EZE. Ni har då lämnat Europa kvällen före.

Argentinas flagga

Argentinas flagga, copyright BKWine Photography

De flesta av oss kommer förmodligen med ett morgonplan från Europa. När vi har fått vårt bagage och klarat av alla formaliteter så samlas vi och lämnar flygplatsen tillsammans. Exakt tid för samling meddelas senare.

Klockan börjar närma sig lunchtid och vi beger oss till de nya kvarteren kring Puerto Madero, ett område som ligger längs floden Rio de la Plata och som nyligen har genomgått en ansiktslyftning. Gamla lagerbyggnader har renoverats och nu finns här trendiga restauranger och caféer i de fina röda tegelbyggnaderna.

Här äter vi vår första lunch, en välkomstlunch, tillsammans. Och redan nu börjar vi förstås bekanta oss med de argentinska vinerna.

Efter lunch checkar vi in på vårt hotell i Buenos Aires, Intersur Recoleta Hotel ****. Här ska vi bo i tre nätter. Hotellet ligger centralt, i stadsdelen Recoleta, en historiskt intressant och elegant stadsdel, nära till shopping, restauranger och flera museer.

Resten av dagen och kvällen är ledig för avkoppling. Det kan behövas för att återhämta sig efter den långa flygresan.

Kullerstensgator och butiker i San Telmo-distriktet i Buenos Aires

Kullerstensgator och butiker i San Telmo-distriktet i Buenos Aires, copyright BKWine Photography

Dag 3, måndag 2 februari
— Buenos Aires sevärdheter, en sydamerikansk världsmetropol, och tango-afton (Argentina)

Idag är det dags att upptäcka staden Buenos Aires. Efter frukost hämtar vår buss och vår lokalguide upp oss och vi kommer att få en sight-seeing-tur med buss.

Teatro Colon, Buenos Aires berömda opera

Teatro Colon, Buenos Aires berömda opera, copyright BKWine Photography

Bussen tar oss runt staden men vi kommer också att gå av bussen för att titta närmare på en del av sevärdheterna, t ex den berömda Recoleta-kyrkogården där Evita Peron ligger begravd.

Vi får se några av de mest kända byggnaderna och platserna, som Plaza de Mayo med presidentpalatset Casa Rosada, den mäktiga kongressbyggnaden och koloniala kyrkor som Santo Domingo. Vi bekantar oss också med det färgstarka distriktet La Boca.

Vår tur kommer att ta några timmar och vi äter lunch tillsammans drygt halvvägs genom turen. Vi smakar några goda viner gjorda på typiska Argentina-druvor som torrontés och bonarda.

Lite senare på kvällen träffas vi igen för vår tangoafton. Vi ska ta oss till kvarteren som kallas Abasto, tidigare centrum för frukt- och grönsakshandeln i Buenos Aires. Området är också känt för tangosångaren Carlos Gardel, som bodde här större delen av sitt liv.

Tango på ett torg

Tango på ett torg, copyright BKWine Photography

Vi kommer att se en fantastisk tangoshow på teatern som har fått hans namn, Esquina Carlos Gardel.

Efter en trerättersmiddag börjar tangoföreställningen. Tango är ju något mycket typiskt argentinskt och föreställningen vill visa utvecklingen av den äkta tangon i Argentina från begynnelsen på 1920-talet fram till idag.

Idag upplever vi kanske tango som något tjusigt och elegant men i Argentina var det arbetarklassen och bordellerna som var pionjärerna. Överklassen var förstås chockad över de vågade dansstegen! Vi kan utlova en mycket speciell, känslosam och skicklig show med dans, musik och sång.

Det blir förstås en ganska sen kväll, med både middag och tango, och argentinsk dygnsrytm, så morgonen efter kan det kanske vara skönt att sova ut.

Casa Rosada, Argentinas presidentpalats i Buenos Aires

Casa Rosada, Argentinas presidentpalats i Buenos Aires, copyright BKWine Photography

Dag 4, tisdag 3 februari
— Upptäck Buenos Aires (Argentina)

Idag har ni en helt egen dag att för att strosa omkring i Buenos Aires, titta på staden, sitta på ett café, gå på museum osv. Även kvällen är fri för att utforska restauranger och nattliv.

En kyrka på Recoletakyrkogården, Buenos Aires

En kyrka på Recoletakyrkogården, Buenos Aires, copyright BKWine Photography

Dag 5, onsdag 4 februari
— Till Mendoza: vinet i regionen Luján de Cuyo (Argentina)

Det är dags att ge sig iväg till vindistrikten. Idag tar vi ett tidigt morgonflyg till Mendoza, som ligger drygt 100 mil nordväst om Buenos Aires.

Vi kommer fram till Mendoza lagom för att göra ett besök på en liten vingård innan lunch. Här stannar vi sedan kvar och äter en god lunch, en argentinsk asado, och njuter inte bara av vinerna utan också av den vackra utsikten mot de höga Anderna.

På eftermiddagen hinner vi med ännu ett besök. Det blir hos en familjefirma som strävar efter att göra det perfekta vinet på malbec! Efter denna introduktion till Argentinas stora druva åker vi mot staden Mendoza.

Vi checkar in på Hotel Sheraton Mendoza*****, mitt i centrala stan.. Här ska vi bo i tre nätter. Hotellet har flera restauranger, bl a den högst belägna restaurangen i Mendoza, El Mirador, uppe på sjuttonde våningen med en magnifik utsikt över staden och Anderna.

Fri kväll att strosa runt i Mendoza. Vi rekommenderar gärna restauranger.

En härlig asado på en vingård

En härlig asado på en vingård, copyright BKWine Photography

Dag 6, torsdag 5 februari
— Vin i Mendoza: regionen Maipú (Argentina)

Idag besöker vi några olika egendomar, bl a den stora vinproducenten Finca Flichman, en mycket gammal vingård i Mendoza.

Ekfat i vinkällaren i Mendoza i Argentina

Ekfat i vinkällaren i Mendoza i Argentina, copyright BKWine Photography

Finca Flichman är också en av Argentinas största vinproducenter och en stor exportör. De ligger långt framme vad gäller teknik, både ute på fältet och inne i källaren.

Vi kommer även att besöka en intressant mindre familjeägd vingård där vi också äter lunch. Familjen har gjort vin i Mendoza i fyra generationer.

Vi tar en tur i vingården. En viktig del av en vinresa är att få inspektera vinrankor och smaka på druvorna. Vi provar vinerna och sedan är det dags för aperitif och lite goda bruschetta gjorda med gårdens egen olivolja. Vi sätter oss sedan ner för en härlig hemlagad lunch tillsammans med flera av familjemedlemmarna.

Sen eftermiddag kommer vi åter tillbaka till hotellet i Mendoza.

Kvällen är fri för egna upptäckter. Kanske en kvällspromenad på Plaza Independencia där de har en hantverksmarknad på kvällen?

Lunch hos vinproducenten Zuccardi i Mendoza, Argentina

Lunch hos vinproducenten Zuccardi i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Dag 7, fredag 6 februari
— Vin i Mendoza: Valle de Uco (Argentina)

Idag åker vi lite längre söderut, till den vackra Uco-dalen. Det blir en timmes resa längs landsvägen innan vi kommer fram till vingårdarna.

Den moderna vinanläggningen på Melipal i Mendoza, Argentina

Den moderna vinanläggningen på Melipal i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Valle de Uco har under senare år blivit mer och mer attraktiv för vinodlarna i Mendoza. Många har köpt land här och byggt spektakulära vinanläggningar.

Dalen ligger närmare Anderna än övriga Mendoza och här odlas vinrankorna på mycket höga höjder.

Druvorna mognar långsamt tack vare svala nätter vilket ger smak och fin syra till vinerna. Ovanför vingårdarna tronar Mount Tupungato, en fortfarande aktiv vulkan och ett av de högsta bergen i Sydamerika.

Vi besöker 2 olika vingårdar här i Uco-dalen och vi äter lunch på ekologiska, och franskägda, vingården Domaine Bousquet.

Tidig kväll är vi åter tillbaka i Mendoza och kvällen är fri för egna aktiviteter.

Vinprovning hos Melipal i Mendoza, Argentina

Vinprovning hos Melipal i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Dag 8, lördag 7 februari
— Spektakulär bussresa över Anderna, till Santiago de Chile

Idag säger vi farväl till Mendoza och sätter oss i bussen för att åka över Anderna till Santiago de Chile på andra sidan. Det kommer i stort sett att ta oss hela dagen. Beroende på hur lång tid det tar i tullen och passkontrollen mellan länderna så beräknar vi att resan tar 6-8 timmar.

Andernas snöklädda toppar i Argentina

Andernas snöklädda toppar i Argentina, copyright BKWine Photography

Det är en spektakulär resa, väl värd att sitta i bussen en dag för. På väg mot chilenska gränsen kommer vi gradvis högre och högre upp och vid gränsen är vi uppe på runt 3500 meter över havet. Vi skymtar Aconcagua, Andernas och hela amerikanska kontinentens högsta berg med sina 6959 meter.

Vägarna över Anderna är bra – men kurviga. 27 kurvor efter varandra som mest! Vi passerar skidorter, bergsmassiv i de mest olika färger och former, små byar, ökenlandskap, vattendrag och fantastiska utsikter. Landskapet skiftar hela tiden.

Lunch äter vi när vi har passerat gränsen till Chile.

Framme i Santiago checkar vi in på Hotel Torremayor där vi ska stanna en natt.

På kvällen kan det vara skönt att sträcka på benen lite efter bussresan. Kvällen är fri i Santiago.

Den osannolikt vindlande vägen i Anderna

Den osannolikt vindlande vägen i Anderna, copyright BKWine Photography

Dag 9, söndag 8 februari
— Cachapoal och Santa Cruz (Chile)

Vi checkar ut från hotellet på morgonen och börjar vårt utforskande av de chilenska vingårdarna. Vi åker söderut, cirka 80 kilometer och stannar till i distriktet Cachapoal.

De Martino Grand Reserva Legado Merlot Valle de Maipu 2010 and Carmenere

De Martino Grand Reserva Legado Merlot Valle de Maipu 2010 and Carmenere

Här är landskapet ljuvligt vackert. Vi besöker en av vingårdarna här som ligger omgiven av runda bergstoppar och vidsträckta fält med vinrankor. Här är sommaren varm och torr och här trivs både cabernet sauvignon och carmenère. Efter ett kort besök bänkar vi oss för en god lunch.

Vi åker sedan vidare söderut till den lilla staden Santa Cruz som ligger i deldistriktet Colchagua. Vi är nu drygt 200 kilometer söder om Santiago.

Vi checkar in på Hotel Santa Cruz Plaza, ett vackert hotell byggt i hacienda-stil. Här ska vi stanna i fyra nätter. Hotellet har en fin pool, spa och två restauranger.

Kvällen är fri.

Santa Cruz är en liten stad på den chilenska landsbygden. Hotellet är mycket komfortabelt med pool barer och restaurang, och ett kulturhistoriskt museum. I staden finns också flera genuina och rustika krogar.

En elegant herrgård i vindistrikten i Chile

En elegant herrgård i vindistrikten i Chile, copyright BKWine Photography

Dag 10, måndag 9 februari
— Colchagua: Viña VIK – ett storslaget projekt (Chile)

Idag ska vi besöka den spännande vingården VIK, skapad av den norske finansmannen Alexander Vik. Det är en spektakulär anläggning med ambitionen att bli ett av världens bästa viner.

Lite vin till lunchen i vingården ur en stor flaska, Chile

Lite vin till lunchen i vingården ur en stor flaska, Chile, copyright BKWine Photography

Första årgången av detta Bordeaux-inspirerade vin var 2009. Den norske entreprenören och finansmannen Alexander Vik gav Patrick Valette uppdraget att leta upp lämplig mark för en vingård i Chile eller Argentina. Patricks familj ägde tidigare Château Pavie i Saint Emilion, ett av de mest prestigefyllda slotten i Bordeaux, så han var väl kvalificerad.

När Patrick hade hittat rätt mark för att odla vin så fick han också ansvaret för vinet och hela verksamheten.

Runt 300 hektar är hittills planterade men det kommer att bli mer. Hela egendomen är på över 4000 hektar. Vinkällaren, som invigdes till skörden 2014, är spektakulär.

Vi provsmakar först några olika årgångar av detta exklusiva vin och sedan dukas det upp till en härlig asado-lunch i det fria. Vi njuter av landskapet, vinet och maten. Utsikten, vinerna, vinanläggningen, maten, naturen,… allt är spektakulärt vid denna lunch.

Få personer har besökt denna unika anläggning. Vik tar bara emot mycket få besök. När vi var där första gången så berättade Patrick: ”BKWine är faktiskt det första besök som vi tar emot”. Det kan vara en fördel att vara känd i vinbranschen.

På eftermiddag är vi tillbaka vid hotellet.

Kvällen är fri. Vad sägs om en pisco sour vid poolkanten?

En spektakulär byggnad på toppen av berget

En spektakulär byggnad på toppen av berget, copyright BKWine Photography

Dag 11, tisdag 10 februari
— “Blanda-ditt-eget-vin”-seminarium i Colchagua (Chile)

Idag blir det lite praktiska övningar på en trevlig vingård som heter Montgras i Colchagua. En modern vingård som bland annat har ett ”bibliotek” med druvsorter i vingården.

Lamadjur på en vingård i Chile

Lamadjur på en vingård i Chile, copyright BKWine Photography

Vi börjar dagen med ett besök av vingården och sedan börjar de praktiska övningarna!

Vi ska nämligen lära oss den svåra konsten att blanda olika druvor till ett gott vin. Vi blandar vårt eget vin utgående från tankprover, precis som vinmakarna gör. Hur får man till den perfekta balansen mellan de olika komponenterna? Lätt eller svårt? Det återstår att se!

När du är nöjd med din blandning och vi har blandat våra viner färdigt så kommer vår buss att ta oss på en liten tur upp till det bergiga området Ninquén där Montgras har en del av sina vingårdar. Här kommer vi att ha en al fresco barbecue i vingården med laxceviche och empanadas, grillat kött, färsk fisk en papillote, färsk frukt och goda sallader. Med ett antal olika viner från Montgras.

Efter lunch hinner vi med ytterligare ett vinbesök. Sen eftermiddag är vi tillbaka vid hotellet för lite avslappning vid poolen.

Blanda-eget-vin-workshop på en vingård i Chile

Blanda-eget-vin-workshop på en vingård i Chile, copyright BKWine Photography

Dag 12, onsdag 11 februari
— Colchagua (Chile)

Idag har vi ytterligare en heldag i Colchagua. Vi börjar med ett ekologiskt besök och fortsätter sedan till en exklusiv ”boutique-vingård” och restaurang.

Gäss i vingården i Chile

Gäss i vingården i Chile, copyright BKWine Photography

Vi besöker bl a Cono Sur i Chimbarongo, känd för sina goda viner men också för sitt arbete med ekologisk och hållbar odling. Här har man gäss i vingården som äter upp skadedjur. Träd och växter planteras i och omkring vingården för att utöka den biologiska mångfalden.

En annan vingård som står på programmet idag är högklassiga lilla boutique-vingården Viña Bisquertt.

Lunchen äter vi hos trevliga Viu Manent. I deras högklassiga restaurang Rayuela Wine & Grill kombinerar den goda, lokala maten med egendomens sauvignon blanc, cabernet, chardonnay och malbec.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Santa Cruz för en ledig kväll i den lilla staden. Sugen på något annorlunda? Det finns faktiskt en sushi-restaurang i staden!

En gammal vinkällare på en vingård i Chile

En gammal vinkällare på en vingård i Chile, copyright BKWine Photography

Dag 13, torsdag 12 februari
— Santiago de Chile

Idag lämnar vi Santa Cruz för att återvända till Santiago de Chile. På vägen blir det vin- och lunchbesök.

Chilenska flaggan vajar i Santiago

Chilenska flaggan vajar i Santiago, copyright BKWine Photography

Strax innan vi är framme i Santiago stannar vi till på en vingård i Maipo, den välkända Undurraga. Vi börjar med ett intressant besök, som bland annat inkluderar ett besök på deras privata museum med indiankonst, och lite vinprovning.

Sedan följer en asado i den vackra trädgården. Flera olika saker kommer att finnas på grillen, inte minst ett helstekt patagoniskt lamm.

Undurraga är en av de gamla klassiska vingårdarna i Chile, grundad redan på 1800-talet av Don Francisco Undurraga. De gör ett brett spektrum viner, allt från vardagsviner till högklassiga viner från flera olika distrikt i Chile. De senaste åren har de fått mycket uppmärksamhet, bl a för sitt arbete med de mousserande vinerna.

Väl framme i Santiago checkar vi återigen in på Torremayor Hotel i Santiago där vi nu ska stanna i 2 nätter.

På eftermiddagen gör vi en rundtur i Santiago med buss. Vi besöker de historiska kvarteren runt presidentpalatset och det livliga torget Plaza de Armas med barockkatedralen och det vackra postkontoret (!). Den bästa utsikten över staden och över Anderna har man från toppen av Cerro San Cristóbal där en enorm staty av Jungfru Maria blickar ner över stan.

Kvällen är fri för att upptäcka någon av Santiagos många högklassiga restauranger eller vinbarer.

Ett glas vin i kvällningen i Chile

Ett glas vin i kvällningen i Chile, copyright BKWine Photography

Dag 14, fredag 13 februari
— Valparaíso och Casablanca, Gran Final Asado Campestre (Chile)

Vi startar tidigt på morgonen för att åka ut mot kusten och besöka den legendariska hamnstaden Valparaiso.

Valparaiso i Chile

Valparaiso i Chile, copyright BKWine Photography

Vägen till Valparaiso (som chilenarna uttalar Valpara-I-so) går igenom vindistriktet Casablanca som blivit mycket uppmärksammat de senaste åren, bl a för sina utmärkta vita viner. Många menar att det speciella mikroklimatet nära kusten är extra fördelaktigt för vinodling.

Men här finns inte bara vingårdar och vinrankor utan också stora citronodlingar, avocado (palta i Chile) och blomsterodlingar.

Valparaíso är Chiles viktigaste hamnstad. Det är en speciell stad, byggd på 42 kullar. Här finns unika spårvagnar och färgglada hus längs obegripligt branta gator. Vi promenerar genom de vindlande gränderna med hus som klänger sig fast på bergväggarna.

Efter morgonens sightseeing lämnar vi stan och åker tillbaka mot Santiago. Men vi stannar till bland vingårdarna i Casablanca.

Här äter vi en härlig avskedslunch hos en av kvalitetsproducenterna. Det blir en Asado Campestre, en lantlig grillfest, en härlig gastronomisk och vinologisk avslutning på vår resa.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Santiago och resten av eftermiddagen och kvällen är fri. Kanske passar det att besöka en vinbar och bara äta lite goda tapas efter vår ”lantliga” lunch?

Lunch med vinprovning och asado i Chile

Lunch med vinprovning och asado i Chile, copyright BKWine Photography

Dag 15, lördag 14 februari
— Avfärd från Santiago de Chile

Idag är det hemfärd och resans program är slut efter frukost. Vi hjälper er gärna att ordna och samordna transfer till flygplatsen som passar med alla era olika flyg hem eller vidare.

Dag 16, söndag 15 februari
— Ankomst Europa

Ankomst till Europa eller var nu din nästa destination är.

Reservation för eventuella ändringar.

Vingårdar i Chile med Anderna i bakgrunden

Vingårdar i Chile med Anderna i bakgrunden, copyright BKWine Photography

Fakta — Vinresan till Argentina och Chile

Datum: 31 januari-15 februari 2015

Pris per person: 38 700 SEK

Enkelrumstillägg: 9 400 SEK

(Reservation för förändringar i dollarkursen. Se även våra resevillkor.)

I resans pris ingår:

 • Flygresa: Buenos Aires – Mendoza
 • Bussresa: Mendoza (Argentina) – Santiago de Chile, över Anderna
 • 13 hotellnätter i dubbelrum på 4- och 5-stjärniga hotell, inklusive frukost
 • Måltider (*): de måltider som är inkluderade i programbeskrivningen ovan, samtliga inklusive vin, dvs:
  • 12 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter, inklusive provning med olika viner, i de flesta fall som gäst hos vinproducenter
  • En middag med efterföljande tango-show i Buenos Aires
 • Start i Buenos Aires. Slut i Santiago de Chile.
 • Busstransport under hela resan
 • Dagsutflykter med eventuella inträden, enligt programbeskrivningen
 • Samtliga vingårdsbesök med omfattande privata vinprovningar (ca 20 st)
 • Lokal engelsktalande guide
 • Vinguidning och vinreseledning av BKWines expertguide, Britt Karlsson, under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna!

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem

Ni tar er själva till Buenos Aires och hem från Santiago de Chile.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har 16 anmälda vid ”sista anmälningsdatum”. Maximalt antal deltagare på resan är 22.

Språk

Språket under våra vinbesök kommer att vara engelska. Den lokala guiden i Argentina och Chile pratar engelska. Denna resa finns även på vårt engelska program på BKWineTours.com; med andra ord den är även öppen för engelskspråkiga resenärer varför även guidning i bussen kan komma att vara på engelska! Tänk på dina utländska bekanta! Bjud in dem på resan!

Flyg

Vi har valt att lägga upp denna resa utan att inkludera flyget från Europa. Det kan vara värt en förklaring: Att vi inte inkluderat flyget beror i första hand på två saker: Idag är det så att man ofta bokar flyg billigare som privatperson än som researrangör. Sedan innebär det också att du har större flexibilitet i hur du planerar din resa: du kan anpassa längden på resan så att den passar dig, och du kan välja att resa från en ort som passar dig, må det vara Stockholm, Köpenhamn, Oslo, Helsingfors, Bryssel, London eller något annat.

Däremot så lovar vi att göra det enkelt för dig att själv boka ditt flyg. Vi ger dig all den information som du behöver för att lätt boka din resa på internet.

Föredrar du ändå att få din flygbiljett ordnad av en resebyrå så har vi samarbete med en resebyrå som effektivt kan ta sig an den uppgiften.

Har du inte varit i Sydamerika tidigare rekommenderar vi att du tar ett par dagar extra för att upptäcka t ex Buenos Aires. Kom några dagar innan eller stanna kvar i Santiago efter resans slut. Om du vill så hjälper vi dig gärna med att boka extra hotellnätter. Vår resebyråpartner kan även hjälpa till med att ordna andra tilläggsarrangemang i hela Sydamerika.

Att boka flyg till Buenos Aires/Santiago

Vi rekommenderar nattflyg som avgår på kvällen den 1 februari. Då anländer du på morgonen den 2 februari. Vi rekommenderar bl.a. Air France/KLM som flyger från Paris direkt ner till Buenos Aires och direkt tillbaks från Santiago. (De flesta andra flygbolag har inte direktflyg till Europa från både Santiago och Buenos Aires.)

Men du väljer naturligtvis vilket flyg som passar dig bäst. Kommer du vid en annan tidpunkt så träffas vi på flygplatsen i Buenos Aires på förmiddagen den 1 februari.

Vill du ha hjälp med att boka flygbiljetten så kan du kontakta oss så förmedlar vi kontakt med vår resebyråpartner. Väljer du att boka själv så finns det många möjligheter, t.ex. på internet eller via resebyrå. Kontakta oss gärna om du har frågor.

Särskilda avbokningsvillkor

För denna resa gäller särskilda avbokningsvillkor, som skiljer sig från de som finns i BKWines allmänna resevillkor.

BKWines avbeställningsregler för Sydamerika-resan: Resenären har rätt att avbeställa resan enligt följande.

Avbeställning kan göras:

 • Mer än 61 dagar före resans början: mot erläggande av en kostnad motsvarande anmälningsavgiften.
 • 46 till 60 dagar före resans början: resenären ska betala 75 % av hela resans pris.
 • 45 dagar eller senare före resans början: resenären ska betala hela resans pris.

Vänligen notera: BKWine säljer inte ”avbeställningsskydd” eller ”reseförsäkring”. Kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist för sådant.

Boka resan

Sista bokningsdatum:  15 september 2014 Inga fler bokningar!

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på 8500 SEK.

Detaljer om hur du betalar får du vid bokning. Resterande avgift ska vara inbetald senast 60 dagar före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banktransfer till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan.

Boka hos Britt:

Intresseanmälan:

"Jag är intresserad av Sydamerika-resan till Chile och Argentina i februari!"
(*) = obligatorisk info

 Finns det plats(er) kvar?
 Bara nyfiken på info
 Jag vill boka plats!
Ämne (*)
    Antal personer:
Ditt meddelande (*)

Ditt namn (*)

Din e-postadress (*) (kontrollera stavningen!) och telefonnummer

Info: Vi skickar dig en kopia på detta mail. Om du INTE har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! Kanske var det ett stavfel i din mailadress? (Titta i din spamfolder också.) Pröva en gång till eller skicka oss ett mail till vår mailadress som du hittar här ovan i bokningsinfon. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.

Mer om våra resor

v.14.01

Om de vinproducenter vi besöker

En av Chiles berömda vinmakare

En av Chiles berömda vinmakare, copyright BKWine Photography

Vi vill att du ska få uppleva det bästa och det mest intressanta.

Vi lägger ner stort arbete på att hitta riktigt bra vinbesök. Ofta är det inte de mest ”kända” vingårdarna som är de intressantaste vinegendomarna i en viss vinregion.

Riktigt roligt och spännande blir det när man träffar vinmakaren eller ägaren själv, och kanske t o m hans (eller hennes) familj på vinslottet – och börjar diskutera och komma dem inpå livet, och kanske äter lunch hemma hos dem eller på vinegendomen.

Behöver vi tillägga att vi alltid har privata vinprovningar på egendomarna?

Därför är resan inte ”fullspäckad” med besök. Men ofta blir det ändå snålt om tid eftersom diskussionen – och vinprovningen! – lätt drar ut på tiden…

Våra resor är upplagda med en blandning av små familjeproducenten och mer internationellt kända vinegendomar – allt noga utvalt för att du ska få en unik upplevelse och en bra inblick i vindistriktets karaktär, traditioner och kultur.

Alla besök är inte ”spikade” när vi skriver programmet eftersom vi kontinuerligt jobbar på och förbättrar programmet. De domäner / vinslott / vingårdar som vi besöker kan därför delvis bli andra än de som omnämns i programmet. Kontakta oss ifall du vill veta mer, eller om du har några särskilda önskemål.

Om våra måltider

Vinprovning och lunch hos en vinproducent

Vinprovning och lunch hos en vinproducent, copyright BKWine Photography

Vin och mat hör intimt ihop. Det hör till vår filosofi; vin är en del av gastronomin. En vintur med oss är därför också en exklusiv gastronomisk upplevelse.

De måltider som ingår i en resa är ofta på en hög gastronomisk nivå. Ibland är det hemma hos en vinproducent, kanske i vinkällaren, som vi kombinerar mat och vin. Ibland kan det vara en gourmetmåltid på en lyxig restaurang. I andra fall är det inte på en på en prestigefyll gourmetrestaurang utan på en lokal krog; inte alltid lyx, men alltid charm och kvalitet.

I samtliga fall lägger vi vikten på den lokala maten och hur man i vindistriktet kombinerar mat och vin.

Förvänta dig inte en picknick med färdigblandad sallad och skinka från snabbköpet, vin i plastglas… Föreställ dig istället en specialkomponerad lunch med tre-fyra rätter (ibland mer) och goda viner.

En vinresa med BKWine är också en kulinarisk upplevelse både för vinälskaren och för gourmeten. En verklig gourmetresa.

Varför resa med BKWine?

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Vi är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra, därför att det är roligt, trevligt, och spännande. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa upplevelser till dig.

Varesig du är en ”total nybörjare” och novis på vin och mat, eller en erfaren räv i vinbranschen så kommer vi att ge dig en alldeles unik upplevelse. På ett sätt som ingen annan researrangör kan.

Vi skriver i vintidningar och har gjort vinböcker som fått pris bl.a. som världens bästa. Vi ombeds regelbundet att delta som vindomare i internationella vintävlingar.

Vi besöker själva runt 300 vingårdar varje år. Vi har organiserat flera hundra vinresor sedan tjugo år tillbaks. Konferenser om vinturism och kulinariska resor ber oss emellanåt att delta som talare på branschevenemang för att dela med oss av vår erfarenhet.

Vi väljer ut våra resmål och våra besök med stor omsorg. Inte för att de råkar ha ett ”känt namn” eller trendiga just nu utan för att de ger en speciell upplevelse. Ger dig en speciell upplevelse när du kommer dit med BKWine.

Vare sig du längtar efter en kort men intensiv “vinhelg”, en helgresa med vin, eller en längre vin-semester kan du vara säker på att du får en resa med kvalitet – en upplevelse för livet med BKWine. Eller i alla fall som räcker fram till nästa gång du kommer på en BKWine-resa. Väldigt många av våra resenärer är återkommande kunder!

En vinresa eller matresa med BKWine är alltid guidad av en kunnig BKWine-guide, din ”ciceron”, som är specialist på vinet, gastronomin, kulturen och språket.

Några utmärkelser och omnämnanden vi och våra resor fått:

 • World’s top wine tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best wine tasting holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor – samtliga våra vinresor
 • World’s best wine book for professionals liksom Sveriges bästa vinbok (Ett vin blir till)
 • Sveriges bästa vinbok för professionella och silver i kategorin World’s Best Wine Education Book (Vinet och miljön, ekologiskt, biodynamiskt och naturligt)
 • Årets vinprofil av Munskänkarna
 • The wine media power list, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Mer om varför man ska välja BKWine när man vill åka på en vinresa eller gourmetresa.

Mer om vad de som rest med oss säger om våra vinresor och matresor.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta är viktigt för att besöken ska bli så intressanta, trevliga och kvalitativa som möjligt. (Vi gör inte resor med ”minimum 20 personer, maximum 45”…) Detta gör en enorm skillnad i kvalitet och upplevelse (och påverkar förstås även priset). Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Läs mer om detta i våra resevillkor.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till resedestinationen, för de flesta av våra resor, men vi kan hjälpa till. Väl på plats tar vi hand om allt.

För mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Och även:

 • Tipsa en vän om denna resa: använd Share/Save-knappen nedan!

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor!

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller till andra destinationer; specialgjorda resor för privatpersoner, vinklubbar, företag m.m.

Print Friendly
Share

, , , , , , , ,

4 Comments to Chile & Argentina, 31 januari – 15 februari 2015

 1. Lisa December 24, 2012 at 12:13 #

  Snart bär det iväg. Ser verkligen fram emot denna resa.
  Vill passa på att önska våra medresenärer och guider en God Jul o ett Gott Nytt År.
  Lisa o Bengt

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ny destination för vin- och matresa: Chile och Argentina, lanseras av BKWine, och även Sydafrika - June 15, 2012

  […] Programmet för Chile och Argentina: http://www.bkwinevinresor.com/aktuella-resor/vinresa-argentina-chile/. […]

 2. Det allra viktigaste för en vinresa är faktiskt de personer som tar emot på slotten och vingårdarna | Njutbart - June 30, 2012

  […] Vinresan till Chile och Argentina är en premiär på BKWines reseprogram. Resans fokus är vinet och den sydamerikanska gastronomin, men det blir även tillfälle att se Buenos Aires, Mendoza, Santiago de Chile och Valparaiso. Så här säger Britt Karlsson om resan till Sydamerika: ”Det blir en unik vinresa som kommer att visa upp det allra bästa av dessa två ’nya’ vinländer. Deras viner har blivit väldigt populära i Sverige och det beror förstås bland annat på deras höga kvalitet. Men det blir inte bara vin på resan. Vi har lagt in mycket annat värt att uppleva, den sydamerikanska maten med bl.a. genuina grillfester med det högklassiga argentinska köttet, sevärdheter, tango, hästar mm. Resan omfattar även en helt unik tur på slingrande vägar över Andernas toppar.” […]

 3. Kombinera Valparaiso och Casablanca: en magisk vinresa | Världens bästa vinresor och matresor BKWine Vinresor - September 25, 2013

  […] tredje gången gillt. Tidigare i år hade vi organiserat en vinresa till Chile och Valparaiso var naturligtvis på programmet. Tredje gången […]

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

x
Vårt nyhetsbrev!
Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:

Gör dina vänner glada!
Och oss också. Dela och Gilla detta!